Marc liep niet mee met de KEI, maar dat maakt hij nu ruimschoots goed

Geplaatst op:
Marc liep niet mee met de KEI, maar dat maakt hij nu ruimschoots goed

Marc Boels studeert in Groningen, maar in zijn introductiejaar sloeg hij de KEI-week over. Zonde, vindt hij achteraf. Maar hij maakt het goed, want dit jaar vervult hij het voorzitterschap van de organisatie van de KEI-week.

Want het mag dan mei zijn, de voorbereidingen voor de KEI-week in augustus zijn in volle gang. Het programma is bomvol. Met voorzitter Marc blikken we alvast vooruit op de aankomende KEI-week.

 

Marc, wat is jouw persoonlijke band met de KEI-week?

“Het gekke is dat ik nooit de KEI-week heb gelopen. Ik kom uit Stadskanaal en had het idee dat als je uit de provincie komt, je gelijk al veel vrienden in de stad hebt. Bovendien kende ik de stad en de horeca al, dus wat viel er kennis te maken? Ik ging gelijk actief studeren en kwam pas met de KEI-week in aanraking toen een vriend in het bestuur van 2016 me vroeg voor het promotieteam. Dat bleek een geweldige ervaring. Met 250 vrijwilligers werk je naar één week toe en die saamhorigheid geeft een kick. Op dat moment was ik verkocht.”

Heb je wel eens spijt gehad dat je nooit de KEI hebt gelopen?

“Achteraf wel een beetje, want ik heb toen geen nieuwe mensen leren kennen. Ik heb huisgenoten die nog steeds afspreken met hun oude KEI-groep. Ook had ik graag in mijn eerste jaar willen weten waarom je iets moet doen naast je studie. Maar het zegt genoeg dat ik hier nu zit en de volgende KEI-week organiseer.”

Wat vind je mooi aan de KEI-week?

“Het mooie aan de KEI-week is dat het heel breed is. Natuurlijk speelt de horeca een grote rol, maar de week is veel breder dan dat. Het gaat om ontdekken. Bijvoorbeeld ontdekken wat er naast je studie is te doen. Hanze-studenten, om een voorbeeld te noemen, zetten tegenwoordig tijdens hun studie al een bedrijf op. Daar springen we op in door informatie te bieden over ondernemerschap. Ook thema’s als veiligheid, samen uit & samen thuis en de band tussen studenten en Stadjers staan op het programma.”

De organisatie van de KEI-week duurt bijna een heel jaar. Waarom zo lang?

“Inderdaad: het verrast veel mensen dat het zoveel tijd kost. In december gaat het balletje aan het rollen en binnen een maand is dat balletje opeens héél groot. Want alles wat in de introductieweek gebeurt, loopt via ons. Wij organiseren niet alleen onze eigen negentien evenementen, maar we zijn ook intermediair tussen de studentenverenigingen en zowel de gemeente als de politie. Er komt dus veel op de organisatie af. Zoveel dat ik aan veertig uur in een week niet genoeg hebt.”

Wat maakt de KEI-week van 2018 bijzonder?

“Dit jaar vieren we dat we vijftig jaar lang de KEI-week in Groningen mogen houden. Dat is vijftig jaar lang duizenden studenten welkom heten en Groningen op de kaart zetten. Deze introductieweek is de grootste van Nederland en dat willen we graag zo houden.”

Wat gaan we merken van het lustrum?

“Doel één van de KEI-week is om studenten te informeren. Dat blijft ook dit jaar zo. Maar in de aankleding zul je het terugzien. Vijftig jaar is goud en die kleur zie je overal terug. Tijdens het openlucht-gedeelte zullen we er extra bij stilstaan. Dit gedeelte is dit jaar aan de Kardingerplas. Lekker bij het water, op een strandje en met veel sfeer.”

Stadjers zijn ook dit jaar welkom, hoorden we.

“Soms is er wat wrijving tussen Stadjers en studenten. Maar ik geloof dat er ook veel Stadjers zijn die geloven dat studenten de stad laten bruisen. Tijdens de KEI-week willen we ze met elkaar laten ontmoeten. Zo zetten we bij de film op de Vismarkt extra stoelen neer voor oudere Stadjers die ook willen komen kijken. Zo willen we laten zien hoe wij met elkaar samen wonen in de mooiste stad van Nederland.”

Hoe belangrijk vind je het dat Stadjers en studenten elkaar ontmoeten tijdens de KEI-week?

“Ik vind het heel belangrijk. Stadjers wonen hier al heel lang en zullen hier ook nog heel erg lang wonen. Studenten vertrekken vaak na een paar jaar weer. Wij zeggen daarom: wees je als student bewust van je buren. Dat wil niet zeggen dat je studentenleven minder leuk moet worden, maar wel dat je elkaar opzoekt en beter leert kennen.”

Elkaar leren kennen, is dat nodig?

“Ik denk het wel. Leren mensen elkaar niet kennen, dan ontstaat irritatie en willen die mensen niet meer met elkaar praten. Dat moet je voor zijn. Tijdens mijn eigen studie heb ik ook wel eens een boze onderbuurman gehad tijdens een feestje. De volgende dag gingen we bij hem op bezoek voor een kop koffie en om ‘sorry’ te zeggen.  Koffie werd bier en uiteindelijk bleek het een hele gezellige kerel. Na zo’n moment merk je dat een sms’je genoeg is, wanneer je toch eens de muziek te hard hebt staan.”

Elk jaar komen er meer internationale studenten naar Groningen. Wat betekent dit voor de KEI-week?

“De groep wordt steeds groter en daar zijn wij als bestuur heel blij mee. Internationalisering is voor Groningen heel belangrijk. Je merkt dat de werelden steeds minder gescheiden van elkaar leven, en dat komt ook terug in de KEI-week. Dus geen KEI-groepjes voor alleen internationals, maar gemengde groepen zodat ze elkaar leren kennen. Want als je een week met elkaar optrekt, ga je toch met elkaar praten.”

Wat is de kick van het organiseren van de KEI-week?

“Dat is het groepsgevoel binnen de organisatie. Aan het begin van het bestuursjaar ontmoet je je zes collega-bestuursleden. Je kent ze niet, maar je weet op zo’n moment dat je héél intensief met elkaar gaat samenwerken. Inmiddels weet ik dat dit de meest geweldige mensen zijn waarmee ik ooit heb samengewerkt. Dat saamhorigheidsgevoel geeft namelijk een enorme kick. Ik kijk er ook echt naar uit dat wij bij de opening de Grote Markt helemaal vol hebben en voldaan naar al die mensen kunnen kijken.”

Lees ook:  Openluchtfestival aan de Kardingerplas tijdens de KEI-week