Bestuur: ‘De KEI-week van 2019 wordt onvergetelijk en intens’

Geplaatst op:
Bestuur: ‘De KEI-week van 2019 wordt onvergetelijk en intens’

Onvergetelijk en intens: dat is wat de KEI-week van 2019 volgens de organisatie gaat worden. We schoven aan bij voorzitter Remmie Palland voor een sneak preview van de grootste introductieweek van Nederland.

 

Remmie, hoe was jouw KEI-week?

“Mijn KEI-week in 2015 was overweldigend. Ik kom uit de buurt van Zwolle en ik had wel van de KEI-week gehoord, maar de introductie was veel uitgebreider dan verwacht. Wat me opviel was hoe groot Groningen als studentenstad is. Pas tijdens zo’n introductieweek merk je hoeveel mensen hier studeren.”

En dus besloot je zelf een KEI-week te organiseren?

“In 2017 las ik op Facebook dat de KEI-week een eventmanager zocht. Het leek me ontzettend leuk om drie maanden mee te draaien. Maar wat bleek? Het was nóg leuker dan gedacht. Als je meewerkt achter de schermen, dan merk je pas echt hoe groot de organisatie is. Toen heb ik besloten dat ik niet drie maanden, maar een jaar lang de KEI-week wilde organiseren.”

Duurt de organisatie echt een jaar?

“Mensen verbazen zich daar wel eens over: dat je zeven mensen fulltime nodig hebt om een introductieweek te organiseren. En toch is het echt zo. Kijk, in december heb je dagen waarop je pas om tien uur begint. In die periode ben je het beleid aan het uitzetten. Maar twee maanden later ga je dat beleid uitvoeren, en dan ben je de hele dag aan het bellen. Lijntjes uitzetten, vergunningen aanvragen, faciliteiten regelen. Je bent dagelijks aan het overleggen met alle betrokkenen, zoals de gemeente, de studentenverenigingen en de hulpinstanties.”

In augustus gaat de 51e KEI-week los. Wat is er anders dan andere jaren?

“We gaan met onze tijd mee. Duurzaamheid is een belangrijk thema. Daarom zijn de duizenden KEI-tassen dit jaar van katoen en niet meer van kunststof. Ook schaffen we dit jaar de muntjes aan de bar af. Deelnemers krijgen een digitaal bandje, waar ze geld op kunnen zetten om mee af te rekenen.”

En het thema van dit jaar?

“Dit jaar is het thema ‘Route 19 KEI’. Iedereen die in Groningen studeert, slaat hier een nieuwe weg in. De keuzes die later je leven gaan bepalen, beginnen dus eigenlijk tijdens de KEI-week. De naam is een verwijzing naar Route 66, dus in de aankleding van de KEI-week zie je dit jaar een Amerikaans tintje.”

De verbintenis tussen Stadjers en studenten is ook weer stevig verankerd in het programma.

“Als je hier komt wonen, weet je niet wat een Stadjer is. Toch is het belangrijk dat studenten en Stadjers elkaar kennen en weten dat je samen deze stad maakt. Dat samenzijn is uniek. Daarom willen we studenten en Stadjers bewust maken dat ze hier niet alleen zijn, maar bijvoorbeeld ook weten wie hun buurman is.”

Steeds meer internationale studenten kiezen voor Groningen. Welke impact heeft dat op de KEI-week?

posters op kantoor organisatie keiweek 2019

“Dat heeft veel invloed op de organisatie. We internationaliseren; en dat is natuurlijk bijzonder voor een organisatie die meer dan vijftig jaar bestaat. Onze crews zijn inmiddels open voor internationals, alle informatie is in het Engels en op de maandag is er een moment waarop de internationale studentenorganisaties aanwezig zijn in het Academiegebouw.”

En de KEI-groepjes… Gemengd of aparte groepjes voor internationals?

“Gemengd! Dat is een bewuste keuze, die goed is voor de inclusiviteit. Als we aparte KEI-groepjes formeren, dan blijven we ze zien als ‘de internationals’, apart voor de rest. Maar als studenten uit verschillende landen elkaar leren kennen, dan is dat veel leuker. Zo willen we bereiken dat ook de internationals zich onderdeel voelen van het geheel.”

Het weer is dit jaar heel grillig. Vorige week hebben we goed gemerkt dat tropische warmte kan worden afgewisseld met hoosbuien en onweer. Hoe bereid je je als organisatie op zoiets voor?

“Dat is natuurlijk enorm spannend, want je weet nu niet wat voor een weer het wordt. Daarom hebben we scenario’s uitgeschreven voor elk soort weer. Het weer kun je niet beïnvloeden, maar je kunt je er natuurlijk wel op voorbereiden. Je hoopt niet dat het nodig is, maar als het moet is er een evacuatieplan voor de Grote Markt. We checken tijdens de KEI-week elke twee uur de weersverwachting en als het nodig is, komen we met de gemeente en veiligheidsadviseurs bij elkaar om te overleggen.”

Laatste vraag: wanneer is deze KEI-week geslaagd?

“De KEI-week is voor mij geslaagd als de KEI-lopers een intense, onvergetelijke week hebben gehad en zich thuis zijn gaan voelen in Groningen. Ik kijk zelf nog het meeste uit naar de Grand Opening op de Grote Markt, waar we met het hele bestuur op het podium staan. Volgens mij wordt dat een onvergetelijk moment!”