KEI-week 2017 is meer dan alleen feestvieren

Geplaatst op:
KEI-week 2017 is meer dan alleen feestvieren

KEI-week 2017 komt eraan. Dit jaar gaat de introductieweek over meer dan hard feestvieren in de straten van Groningen.

Nog zes weken en Groningen staat een week lang in het teken van aankomende eerstejaars. Wat kunnen we dit jaar verwachten van de KEI-week? We vroegen het aan voorzitter Daan Brouwers.

Eén ding staat vast. Feest zal ongetwijfeld een rol spelen, maar dit jaar is de KEI-week breder dan dat. Veel breder.

Daan Brouwers van de KEI-week

 

De KEI-week gaat over anderhalve maand van start. Zitten jullie al nagelbijtend op kantoor?

“We blijven relaxed. Je merkt wel, nu de KEI-week steeds dichterbij komt, dat je steeds langere dagen gaat maken. Je bent de hele dag aan het bellen om dingen te regelen. En dan kijk je natuurlijk naar voren en ben je benieuwd naar wat het gaat opleveren. Hoeveel KEI-lopers komen er? Krijgen we een nieuw record? Zal alles goed gaan? Er is dus een spanning bij ons op kantoor, maar wel een gezonde spanning.”

Op het programma staat meer dan het luisteren naar dj’s en het afstruinen van de kroegen.

“De KEI-week betekent dingen ontdekken. Dat pakken we dit jaar heel breed op. Ik kijk daarom uit naar ‘More To Explore’ in de Oosterpoort. Een cultuurevenement waarbij veel is te beleven, van cabaret tot klassieke muziek en een studentenorkest. Een ander hoogtepunt wordt een inzameling voor de voedselbank, waarbij we bij supermarkten gaan staan om donaties op te halen.”

Jullie gaan tijdens de KEI-week de band met de Stadjers aanhalen.

“Stadjers zijn welkom bij meerdere activiteiten. Dat is bewust. Kijk, als eerstejaars ben je niet bezig met Stadjers. Sterker nog, ik denk dat de meeste eerstejaars de term niet eens kennen. Daarom vertellen we over de band tussen Stadjers en studenten en geven het advies: ga bij elkaar op bezoek, leer elkaar kennen en meld het bij je buren als je een feestje geeft. Zo zorg je dat iedereen hier prettig woont. Onze boodschap is dat de stad van iedereen is. Studenten zijn belangrijk, Stadjers ook.”

Lees ook:  Onze favoriete items uit vijf jaar Stadclickt.nl

Voorlichting is een belangrijk onderdeel.

“Tijdens de kroegentocht op woensdag is het thema ‘samen uit, samen thuis’. Wij vinden het belangrijk dat studenten niet in hun eentje naar huis toe gaan. Vorig jaar waren twee tragische ongevallen, waarbij studenten niet meer thuiskwamen na een stapavond. Wij zien het als onze taak om over te brengen dat uitgaan prima is, maar dat je wel op jezelf en elkaar moet letten.”

 

Het voltallige KEI-bestuur

KEI-week 2017: thema…

Het thema van dit jaar?

“Dit jaar is het thema ‘Once Upon a KEI’, waarmee we inspelen op de beleving van de deelnemers. Deze KEI-week krijgt een sprookjesachtige sfeer. Een fairytale. Als je straks het podium op de Grote Markt ziet staan, zie je dat de decoratie inspeelt op dit thema. Op die manier gaan we de hele week een verhaal vertellen, uitgebeeld in decoraties, geïnspireerd door sprookjes. Het Eindfeest heeft bijvoorbeeld het thema Neverland, van Peter Pan. Daarnaast duidt het thema op de start van het nieuwe leven dat de eerstejaarsstudenten staat te wachten ”

Hoe gaat het met de aanmeldingen?

“Momenteel staat de teller op duizend KEI-lopers, maar de aanmeldingen gaan steeds sneller en sneller. Het loopt op en komt waarschijnlijk uit rond 5500. Het exacte aantal is moeilijk te voorspellen. Bij studenten merk je dat ze vaak dingen pas op het laatste moment regelen. Inschrijven kan nog tot en met de eerste dag van de KEI-week, dus het totale aantal inschrijvingen weet je pas als de KEI-week is begonnen.”

Lees ook:  Stadclickt stopt ermee

Bijzonder detail: het Eindfeest is niet meer in Martiniplaza, maar keert terug naar Kardinge.

“Na negen jaar Martiniplaza vonden we het tijd voor iets anders. Echt iets nieuws, op een locatie waar we al onze creativiteit in kwijt kunnen. Die locatie wordt Kardinge. We hebben vier zalen met dj’s, variërend van een ‘foute zaal’ tot een silent disco. Het Eindfeest mag je zien als een overdekt festival, waarbij we zelfs in het zwembad een dj hebben staan.”

 

Groningen, KEI en internationals

Er komen steeds meer internationale studenten naar Groningen. Wat betekent dat voor de KEI-week?

“Meer internationals betekent dat ook wij aan het internationaliseren zijn. We kiezen bewust om geen aparte activiteiten te doen voor de internationals, maar we laten ze juist mengen met de rest. Je kunt straks kiezen uit een Nederlandse of gemengde KEI-groep, maar er komen dus geen internationale KEI-groepen. Het doel is om één gemeenschap van studenten te maken, in plaats van twee gescheiden werelden.”

Wat is voor jou de kick van het organiseren van de KEI-week?

“De KEI houdt een week lang heel Groningen bezig. De hele week staat de stad in het teken van de studenten en dat is voor mij een hele kick. Een grote verantwoordelijkheid, maar heel leuk. Tijdens Grand Opening verschijnen wij zelf op het podium op de Grote Markt. Dan zie je de menigte en weet je waarvoor je het allemaal doet.”

Shirts van eerdere edities van de KEI-week