Vijf dingen die je niet wist van de KEI-week

Geplaatst op:
Vijf dingen die je niet wist van de KEI-week

De KEI-week 2016, dat is kennismaken met de stad en met je opleiding. Maar het is ook uitgaan tot diep in te nacht (sluitingstijden, who needs them?) en voor één nacht tot over de oren verliefd op een wildvreemde. Volgende maand gaat de introductieweek weer los.

Achter de schermen werkt een team van studenten druk aan de voorbereiding. In het KEI-pand in de Pelsterstraat ontmoeten we de goedlachse Nienke van Sligter (voorzitter) die ons 1-2-3 bijpraat over de KEI-week die op 15 augustus augustus begint. Ze vertelt ons vijf dingen die we nog niet wisten.

nienke van sligter voorzitter keiweek

1: Je organiseert de KEI-week echt niet in een weekje

De organisatie van de KEI-week is een fulltime bezigheid. Het KEI-bestuur bestaat uit studenten en werkt onafhankelijk van de RUG en de Hanze. Nienke: “Wij zijn in december begonnen met de organisatie. In het begin kun je je nog veroorloven om een keer om tien uur te beginnen.” Maar inmiddels is dat anders. “Nu de KEI-week nadert is het een fulltime baan. We beginnen om negen uur en gaan pas naar huis als het werk gedaan is.”

De KEI-week in 2016 wordt groot.

2: De KEI-week is de grootste van het land

Genoeg te doen tijdens de KEI. “Dit jaar hebben we 19 evenementen in één week.” Op de planning staan natuurlijk de informatiemarkt, een kroegentocht en een openluchtfilm. De Groninger introductieweek is daarmee de grootste van Nederland. “En we zijn ook nog eens de goedkoopste van allemaal, met het laagste inschrijfgeld“, vertelt Nienke trots.

kei - afkorting van commitee eerstejaars introductie

3: KEI-leiders krijgen een training

De stad Groningen wordt aan de eerstejaars geïntroduceerd door studenten in hun tweede, derde, of vierde jaar. Als KEI-leider hebben zij een week lang de regie over ‘hun’ groepje. Maar dat is geen kwestie van je opgeven en gaan met die banaan, want als KEI-leider word je van tevoren uitgebreid gedrilled. Ze krijgen allemaal een training. Hoe ga je om met groepsdruk en wat betekent het nu je een voorbeeldfunctie hebt?”.

De meerderjaars krijgen uitgebreid te horen wat hun rol is en wat er van ze wordt verwacht. En ook dit jaar is het KEI-leiderschap weer mateloos populair. “Ze voelen zich nu extra verbonden met Groningen, want ze mogen hún stad laten zien.”

posters van eerdere edities van de kei week

4: KEI 2016 is maatschappelijker dan ooit

De KEI-week is dit jaar meer dan informatie opsnuiven en pas naar bed gaan als de marktkramen worden opgebouwd. Nienke en haar team tonen hun maatschappelijke betrokkenheid, beginnend bij de studenten zelf. “Het zou hypocriet zijn als wij zouden zeggen dat studenten geen seks of alcohol mogen. Maar we zeggen wel: bewaak je grenzen en voel geen groepsdruk. Het is écht niet erg om een alcoholvrije Radler tussendoor te drinken.”

Eén van de subthema’s is ‘responsible living’, oftewel eerst nadenken voordat je iets doet. Studenten worden voorgelicht over het omgaan met financiën en over hoe je je studie combineert met je privéleven. “Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet altijd.”

Natuurlijk doet het KEI-bestuur wel een heleboel met een dikke vette knipoog. “Bijvoorbeeld een workshop over hoe je heel goedkoop gezonde maaltijden maakt.”

keiweek 2016

5: Studenten zoeken Stadjers

Dit jaar zijn Stadjers meer dan ook welkom. Het bestuur richt heel bewust de blik op naar buiten. “KEI-lopers worden bewust gemaakt over de band tussen Stadjers en studenten.”

Dat doen ze door bijvoorbeeld activiteiten samen te doen. Stadjers zijn welkom op veel activiteiten en regelmatig zoeken studenten de Groningers op. “Zo organiseren studenten en Stadjers samen activiteit waarbij ze bij supermarkten eten gaan inzamelen voor de voedselbank.”

De samenwerking met Stadjers is symbolisch voor het thema van dit jaar: Let’s KEI together. “Dit betekent dat de KEI niet bestaat zonder samen te werken. Studentenorganisaties, politie, RUG en Stadjers: samen zorgen we voor onwijs mooie week, samen zorgen we dat mensen zich thuis voelen in Groningen.

keiweek 2016

 

De KEI (de afkorting staat trouwens voor Kommissie Eerstejaars Introductie) duurt van 15 tot en met 19 augustus. Meer over de KEI-week lees je op Facebook. Inschrijven kan tot en met 7 augustus.