“De Vismarkt, waar ligt die eigenlijk?”

Geplaatst op:
“De Vismarkt, waar ligt die eigenlijk?”

De daginschrijving op het Academieplein is in volle gang. Oftewel: #KEIWEEK2018 is aan.

Aan het begin van de maandag is de stad nat en staan de studenten droog. Maar niet voor lang meer. Grootste missie van de ochtend: een polsbandje scoren en daarna uitvinden waar de Vismarkt ligt.

Als we even voor tienen aankomen bij het Academiegebouw, worden de laatste standjes nog opgebouwd. Het is gestopt met regenen, maar eigenlijk ook nog maar net.

De afgelopen anderhalf uur viel er flink wat water uit de hemel en liep de opbouw vertraging op, horen we van KEI-voorzitter Marc Boels. Maar zijn team is vastberaden om klokslag tien uur af te trappen. Zelfs in de laatste minuten voor het officiële startsein is de voorbereiding van de KEI-week een monsterklus die dag en nacht doorgaat.

Achter de Grolsch-tap staan de vrijwilligers koffie te drinken, terwijl ze de eerste studenten zien binnendruppelen. Druk is het niet bij de biertap. Logisch. Het is tien uur in de ochtend en de nieuwe Groninger studenten staan nog droog. Niet voor lang meer, maar nu nog wel. Even.

 

Schuchter, onwennig en nieuwsgierig

daginschrijving kei-week2018 2

Intussen ontstaat op het Broerplein een rij van tientallen sjaars die hun polsbandje komen afhalen. Ze ogen schuchter. Onwennig. En nieuwsgierig naar wat er komen gaat.

Vragen zijn er momenteel natuurlijk genoeg. Wat ze te wachten staat in de komende vijf dagen. En dat snappen we wel. Het zijn de laatste momenten alleen in een grote stad. Nog even en ze ontmoeten hun KEI-groepjes en kan het avontuur in Groningen beginnen.

Binnenin het Academiegebouw zien we een ritueel wat nog het meeste lijkt op dat in een stemlokaal: een lange rij met medewerkers achter een minstens zo lange tafel. En met aan de andere kant de eerstejaars.

De eerstejaars hebben allemaal netjes hun E-ticket en legitimatie in de hand. Zo gaat dat anno 2018. Want iedereen moet zijn leeftijd aantonen.

Ga maar na: een deel van de KEI-lopers werd geboren na de millenniumwissel en moet dus nog een paar maanden wachten tot ze 18 zijn (en hun eerste biertjes mogen doppen). En dus krijgen ze een gekleurd polsbandje, waarmee de honderden barmannen in de stad vanavond kunnen zien hoe oud iemand is.

 

Op zoek naar de Vismarkt

Met een polsband om de arm en de rugtas op de rug, druppelen de meeste studenten een voor een het kloppend hart van de academische wereld weer uit. De volgende bestemming in het vizier hebbende. De meesten lopen in tweetallen, maar hier en daar zien we een groepje van drie of vier. Ze vinden het spannend.

Dus gaan we feesten?

Nee, voor het terras is het nog steeds te vroeg en de vette feesten worden nog voorbereid. De volgende bestemming is natuurlijk de informatiemarkt op de Vismarkt. Terwijl we die richting uitlopen, horen we twee eerstejaars overleggen. “De Vismarkt, waar is dat?”. Uiteindelijk biedt hun smartphone uitkomst.

Het tafereel is bijna aandoenlijk.

daginschrijving kei-week2018 6