De acht keer dat Groningen dit jaar in het nieuws was

Geplaatst op:
De acht keer dat Groningen dit jaar in het nieuws was

We mogen dan een kleine stad zijn, op sommige momenten zijn we ook heel groot. En dit waren de acht momenten waarop we breeduit in het nieuws kwamen.

 

Januari: Groningen is de muziekhoofdstad van de wereld

In januari wordt Groningen overspoeld door professionals uit de muziekindustrie. Platenbazen, boekers, artiesten. Tijdens Eurosonic en Noorderslag is Groningen vier dagen lang de belangrijkste plek van heel Europa en is er tot in de verre omgeving geen hotelkamer meer te boeken.

 

Mei: de aardbeving die heel Groningen deed schudden

Op een doodnormale dag in mei schudt Groningen op haar grondvesten. De aardbeving in Westerwijtwerd heeft een kracht van 3,4 op de schaal van richter en is tot in de stad te voelen, en levert de nodige emotionele reacties op. De aardbevingsproblematiek blijft de rest van het jaar de gemoederen bezighouden, van het ‘bevinkje’ van de minister tot het verdere verloop van de versterkingsoperaties en het afbouwen van de gaswinning.

 

Juni: Groninger studenten gaan op alcoholcursus

Een unicum in Nederland. Groninger studentenverenigingentekenen een alcoholconvenant met onder meer de gemeente en de onderwijsinstellingen, waarin ze afspreken hoe ze gaan zorgen voor verantwoordelijk alcoholgebruik onder de leden. Een alcoholcursus voor alle leden is één van de belangrijkste onderdelen van de gemaakte afspraken.

 

Juli: De ballenbak voor volwassen Ikea-bezoekers

Een pr-medewerker met een goed gevoel voor komkommertijd bedenkt een viral: de Ikea in Groningen krijgt een ballebak voor volwassennen. Het verhaal gaat heel Nederland door, maar wordt helaas niet ten uitvoer gebracht: de Zweede meubelgigant vreest onveilige situaties en zet uiteindelijk toch de streep door het evenement.

 

Augustus: Groningen heeft officieel het mooiste station van Nederland

Kijk, dat het Hoofdstation het mooiste station van Nederland is, dat wisten we natuurlijk al lang. Jullie ook. En sinds 2019 weet ook heel Nederland dat. Reizigers konden op social media stemmen op het mooiste treinstation en kozen massaal voor die in Groningen.

 

Oktober: De Pathé-moord

Op een doodnormale zaterdag ontploffen Facebook en Whatsapp. In de Pathé zijn twee levenloze lichamen aangetroffen en de politie gaat uit van een misdrijf. De ontwikkelingen zijn van minuut tot minuut te volgen op social media, en bereiken een bizar hoogtepunt als de vermoedelijke dader door de politie in zijn been wordt geschoten. De brute moord is nog dagenlang hét gesprek van de dag en vormt, terugkijkend, één van de dieptepunten van het afgelopen jaar.

 

November: Vindicat beloofde beterschap (en houdt woord)

Drie jaar achter elkaar haalde Vindicat ons jaaroverzicht, vanwege incidenten die het daglicht niet konden verdragen. Exact twaalf maanden geleden vroegen we ons af of het de club zou lukken om in 2019 eens positief in het nieuws te komen. En zo het geschiedde. Vindicat beloofde verbetering en hield woord. Een jaar ging voorbij zonder merkwaardige headlines van incidenten. Het goede gedrag werd beloond: op de valreep van het oude jaar krijgt de vereniging zijn accreditatie terug.

 

November: De opening van het Forum

Jarenlang keken de Groningers tegen een bouwput aan. Jarenlang konden we alleen maar speculeren over hoe het er vanbinnen uit zou zien. In november was het dan eindelijk zo ver en opende het Forum zijn deuren. De reacties waren  lovend en zelfs de landelijke pers kwam superlatieven tekort om het ferme gebouw te beschrijven.