De 8 keer dat Groningen dit jaar in het nieuws was

Geplaatst op:
De 8 keer dat Groningen dit jaar in het nieuws was

Stadclickt.nl blikt terug op het afgelopen jaar. Een periode waarin Groningen meerdere malen het landelijke nieuws haalde. Soms positief, soms niet. 

Een overzicht van de acht verhalen die bepaalden hoe ze in de rest van ons land tegen ons aankijken.

1: Niemand gooide bier naar Boef


Rapper Boef mag dan geen noordeling zijn, toch kreeg een relletje een typisch Gronings tintje.

Op Snapchat vond hij het eind vorig jaar grappig om een paar vrouwen uit te maken voor een bepaald woord. We herhalen zijn boodschap niet, maar het was een woord wat in het Nederlands begint met de letter h.

En daarmee zorgde hij voor een golf van verontwaardiging.

Daags nadat zijn uitspraken viraal gingen, brak de discussie los: is deze man eigenlijk nog wel welkom op Noorderslag?

Een Facebookdiscussie was het gevolg, met als hoogtepunt de 1700 mensen die aankondigden om de rapper in poptempel De Oosterpoort te trakteren op gratis bier. Vakkundig geworpen vanuit het publiek, dat dan wel weer.

Het liep met een sisser af. Het optreden ging door, de beveiliging bij de zaal werd opgeschroefd en consumpties werden in de zaal verboden

En rapper Boef? Die ging publiekelijk door het stof tijdens Noorderslag. En maakte er een rijmpje van.

 

 

2: Groningers zijn klaar met de aardbevingen

Het rommelt in Groningen. Letterlijk.

Mljarden kubieke meters gas maken de rijken rijker, zonder dat de armsten er iets van terugzien. Dat treft de Ommelanden dubbel op de momenten waarop de grond besluit te schudden. Zoals in januari, toen de zwaarste aardbeving in zes jaar tot in de stad te voelen was.

Op 19 januari pikken Groningers het niet langer en gaan de straat op.

In totaal verzamelen tienduizend mensen zich in het centrum om mee te doen met het stille protest, met fakkels als symbool voor de brandende woede die leeft in onze regio.

De jarenlange discussie over de gaswinning krijgt in maart een nieuwe wending. De gaswinning gaat op termijn terug naar 0. Het is een historisch moment, wat op het Provinciehuis gevierd wordt met het spontaan zingen van het Grönnens Laid.

 

3: De Koning vierde zijn verjaardag in Groningen

Er was van tevoren wel wat om te doen, het bezoek van Willem Alexander en zijn gevolg aan Groningen. Want hoe feestelijk wil je het maken, als je weet dat even verderop in de provincie er mensen in dagelijkse angst voor aardbevingen leven?

Het antwoord was een compromis: een Koningsdag waarop Groningen zich zowel van zijn meest gezellige als meest kwetsbare kant liet zien. En zo was heel Nederland getuige van een wel heel bijzondere Koningsdag.

En wat een geweldige dag was het. Het het nog nooit zo oranje west.

 

4: De RUG breekt met Vindicat

mutua fides gebouw van vindicat

Drie keer eerder beschreven we in ons jaaroverzicht hoe Groningen landelijk in het nieuws kwam. En drie keer kwam Vindicat in ons overzicht voor.

Het grote nieuws uit 2018 was dat de RUG de banden met de club aan de Grote Markt definitief doorhakte.

De nieuwe accreditatiecomissie – die de taak heeft om alle verenigingen in Groningen tegen het licht te houden – trof weinig wil tot verandering aan en besloot niet meer samen door dezelfde deur te kunnen.

Vanuit de club zelf blijft het angstvallig stil. Telefoons worden niet opgenomen en op mails van onze redactie wordt niet gereageerd. Geen probleem voor ons, maar tekenend voor de impasse waarin Vindicat zich bevindt.

Wij hopen zelf, positief als we zijn, op een ommekeer. Dat als we volgend jaar weer een jaaroverzicht maken, we kunnen schrijven over het goeds wat de club heeft gedaan: iets waar we met zijn allen trots op kunnen zijn.

Abactis, je hebt ons e-mailadres.

 

5: Gronings kamerverhuurbeleid geeft landelijk het goede voorbeeld

De gemeente neemt strenge maatregelen, om te voorkomen dat huisjesmelkers en ander vergelijkbaar geboefte zichzelf te buiten gaan ten koste van studenten en andere kamerbewoners.

Goed zo.

Daarna rolt het sneeuwballetje verder en veranderde in een landelijke lawine.

Want wat begon als een stedelijke maatregel, krijgt al snel landelijk gevolg, als in de Tweede Kamer stemmen opgaan om ons lokale beleid nationaal in de voeren. En zo geldt lokaal beleid plotsklaps als landelijk voorbeeld.

Sikkom, props voor jullie.

 

6: Korrewegschutter bleek zo gek als een deur

De Korrewegschutter Azim A. kwam voor de rechter en hoorde dik tien jaar met TBS tegen zich geëisd. En kreeg die ook.

In de rechtszaal liet de schutter zich he-le-maal gaan. Hij romantiseerde zijn daad in aanwezigheid van de aanwezige pers en verbaasde iedereen die meekeek of -lees. En bewees daarmee dat de dwangverpleging niet meer dan terecht is.

 

7: Internationale studenten slapen in containers en tenten

De huisvesting van internationale studenten is in september landelijk nieuws. Niet alleen in Groningen, maar ook in Wageningen en Utrecht worden campings ingericht om studenten tijdelijk te huisvesten.

En wederom barst de bekende discussie los. Moet de RUG maar minder studenten naar Groningen lokken, zolang er te weinig kamers zijn? Of moet er in hoog tempo worden bijgebouwd?

Terwijl de discussie op Facebook alle kanten op gaan, wordt druk gewerkt aan noodmaatregelen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd in 2019.

 

8: Stoelendans bij de FC

Willen we het nog over de sportieve prestaties van de FC hebben? Ron Jans en Hans Nijland waarschijnlijk niet. De twee kopstukken vinden het wel prima en kondigen hun vertrek aan.

Voor de camera houden de twee hun gezicht strak in de plooi en vertellen dat het tijd is voor iets anders. De sportieve prestaties van de club, die worden niet als reden aangevoerd. Nobel, maar de meeste supporters weten wel beter.

Want de Trots van het Noorden had een rommelig jaar.

Soaps rondom Lars Veldwijk eindigden met diens vertrek; de komst van Buijs bracht niet waarop we hadden gehoopt en het akkefietje van Padt in de trein is er eentje om snel te vergeten. Ritsu Doan zorgde voor het nodige vuurwerk, maar de vraag is of die de zomerstop gaat halen.

Oftewel: er is werk aan de winkel. Maar we blijven positief. Met een nieuw jaar en geruchten over de rentree van Arjen Robben, kan het nog alle kanten op. Kop d’ r veur in 2019!

Fotocredits:

  • Rapper Boef: A.h. Kakar
  • Ron Jans: Paul Blank