Switchen van zorgverzekering? Tips van de overstapcoach

Geplaatst op:
Switchen van zorgverzekering? Tips van de overstapcoach

Zorgverzekeraars doen er deze maand alles aan om je te laten overstappen. Het aanbod is enorm en het maken van een keuze kan heel wat hoofdbrekens opleveren. Vrije zorgkeuze? Een hoog of laag eigen risico? Ingewikkelde vragen waar je niet zo één, twee, drie een antwoord op hebt.

Voor een antwoord op de vraag waar je nou echt op moet letten, klopten we aan bij het Steunpunt Verzekeren van WIJS in winkelcentrum Paddepoel. Hier houdt overstapcoach Manoek Atanesyan deze maand elke dinsdag en woensdag zijn spreekuur, waar hij Groningers helpt om een verstandige keuze te maken.

unnamed

Als je tevreden bent over je zorgverzekeraar, moet je dan toch een overstap overwegen?

“Als je goed zit en een overstap bespaart je twee euro, dan zou ik zeggen: blijf lekker zitten waar je zit. Maar als het ergens anders tien euro per maand goedkoper kan, of met betere voorwaarden voor hetzelfde geld, dan moet je dat zeker overwegen.”

Kun je grote bedragen besparen door over te stappen?

“Bij de basisverzekering zijn de verschillen tussen verzekeraars niet zo groot. Maar tussen aanvullende verzekeringen zit tientallen euro’s verschil. Ook de zorg varieert enorm. Duurdere verzekeringen hebben vaak meer keuzevrijheid van zorgaanbieders, maar soms gaat het om zorg die je zelf helemaal niet nodig hebt. Een duurdere verzekering is dus niet per se beter: soms past een goedkopere verzekering prima bij wat jij nodig hebt.”

Stel, ik wil naar het UMCG en niet naar het Martini Ziekenhuis (of andersom). Maakt dat uit hoe ik kies?

“Niet elke verzekeraar vergoedt beide ziekenhuizen. Een voorbeeld: Zekur, de budgetvariant van Univé, vergoedt alleen het Martini Ziekenhuis en niet het UMCG. Dus als het ziekenhuis belangrijk voor je is, dan moet je daar zeker op letten. Op Independer.nl kun je zien welk ziekenhuis binnen de verzekering valt.”

Een hoger eigen risico in ruil voor een lagere premie. Verstandige keuze of gevaarlijke gok?

“De vraag is wat er gebeurt als je je eigen risico verhoogt en toch naar het ziekenhuis moet. Kun je dan een eigen risico van € 885 zelf betalen? Zo niet, dan zou ik de gok niet nemen. Het idee van een verzekering is namelijk dat je een risico verzekert omdat je het risico zelf niet kunt dragen. Maar als je het wel kunt dragen, dan is het wel interessant. Een hoog eigen risico bespaart je een paar tientjes per maand. Ik ben zelf nooit ziek, dus ik durf die gok zelf wel te nemen. Maar iemand die medicijnen gebruikt en regelmatig naar het ziekenhuis moet, die is beter af met een laag eigen risico.”

zorgverzekering-tips-overstapcoach-1

Is een vergelijkingssite de beste manier om te vergelijken?

“De vergelijkingstools op internet zijn goed om je mee te oriënteren. Maar kijk ook verder dan deze tools, want niet alle verzekeraars staan op die sites. Vergelijkingssites willen geld verdienen, dus vermelden ze alleen de verzekeringen waarvan ze een afsluitpremie ontvangen. Maar sommige verzekeraars willen hun premies bewust laag houden en betalen daarom geen provisies aan de vergelijkingssites. Ik zie regelmatig goede aanbiedingen van verzekeraars die niet op de vergelijkingssites staan.”

Nog andere tips om te besparen?

“Studenten adviseer ik om even te kijken bij Besured, National Academic en Promovendum, omdat studenten daar korting krijgen. En heb je meer verzekeringen? Kijk dan of je verzekeraar je een pakketkorting geeft als je alle verzekeringen bij één bedrijf onderbrengt. Die kortingen kunnen oplopen tot vijf procent. Soms kun je ook een collectieviteitskorting krijgen via bijvoorbeeld je werk. Dat kan aantrekkelijk zijn, maar vergelijk hem wel met de rest van het aanbod. Veel mensen denken dat ze met een collectieve verzekering de goedkoopste verzekering hebben, maar dit is lang niet altijd zo. Kijk dus altijd even verder.”

En de zorgtoeslag?

“Kijk altijd of je er recht op hebt: Dit is tot een jaarinkomen van € 28.482 voor een alleenstaande en € 37.145 voor een stel. De Belastingdienst kijkt bij het vaststellen van je inkomen naar het afgelopen jaar. Hou dit dus goed in de gaten als je opeens meer gaat verdienen. Stijgt je loon halverwege het jaar, dan is het verstandig om je toeslag stop te zetten of opnieuw te laten berekenen door de Belastingdienst. Dan voorkom je dat je een jaar later je toeslag moet terugbetalen.”

wijs-brengt-student-en-stadjer-in-groningen-bij-elkaar-4

Ook een vraag over switchen van zorgverzekeringen? Manoek geeft elke dinsdag en woensdag gratis advies in het winkelcentrum Paddepoel. Het Steunpunt Verzekeringen is op die dagen geopend van 14 tot 17 uur in het pand van WIJS.