Wel of niet opendoen voor Sint Maarten? ‘Hou de deur dicht als je klachten hebt’

Geplaatst op:
Wel of niet opendoen voor Sint Maarten? ‘Hou de deur dicht als je klachten hebt’

Wie klachten heeft, krijgt als advies om morgen niet open te doen tijdens de traditionele viering van Sint Maarten.

Uit onze kindertijd weten we het nog goed: het plagerige liedje over Meester Kikkerbil, het liedje wat je zong als iemand de voordeur niet opende op Sint Maarten.

Maar dit jaar liggen de verhoudingen natuurlijk helemaal anders. Corona bepaalt de invulling van 11 november, ook in de stad waarvan Sint Martinus de beschermheilige is.

Veiligheidsregio Groningen roept daarom mensen met klachten op om morgenavond de deur dicht te houden. “Heb je klachten? Blijf dan thuis en doe de deur niet open. Als je tot een kwetsbare groep hoort, overweeg dan om niet mee te doen.”

 

Poster voor het raam

Wie niet – of juist wel – meedoet aan Sint Maarten, kan op de site van de Veiligheidsregio posters downloaden, waarmee je kenbaar kunt maken of je wel of niet meedoet dit jaar.

Als je wel de deur opent voor de buurtkids, dan geldt het advies om de anderhalve meter op de stoep af te tekenen (bijvoorbeeld met stoepkrijt) en voorverpakte traktaties te geven.

Met verschillende aanpassingen vindt de Veilgiheidsregio dat het kinderfeest veilig door kan gaan. “Kinderen hebben immers maar een klein aandeel in de verspreiding van het virus, zeker buiten. En als iedereen zich aan de regels houdt, is er genoeg ruimte om drukte te voorkomen.”