Wel of geen vuurwerk dit jaar? De meningen zijn verdeeld

Geplaatst op:
Wel of geen vuurwerk dit jaar? De meningen zijn verdeeld

Gaan we knallend het nieuwe jaar in, of blijft het oorverdovend stil?

Flashback naar begin dit jaar. Op de eerste dag van het jaar kwam het nieuws dat er voor een recordaantal euri’s aan vuurwerk was verkocht. En dat was te merken ook. Mist of niet: op oudejaarsavond knalden een hoop liefhebbers er naar hartenlust op los. En in de avond van 1 januari werd dat in veel buurten nog eventjes dunnetjes herhaald (iets met overgebleven vuurwerk van de nacht ervoor).

Rondom die jaarwisseling werd de roep om een vuurwerkverbod steeds luider. Lokaal toonden GroenLinks, Partij voor de Dieren en Student & Stad voorstander. Eind januari leek een landelijk vuurwerkverbod in aantocht, toen ook Rutte overstag leek te gaan.

En toen kwam corona.

Startschot door GroenLinks en Partij voor de Dieren

Fast forward naar deherfst. Het vuurwerkverbod is er dit jaar niet van gekomen, maar door corona is ook dit punt weer actueel. Het startschot kwam vorige week vanuit GroenLinks en de PvdD, met als achterliggende redenen om de zorgmedewerkers te ontzien.

Inmiddels zijn de 25 burgemeesters van Nederland – die samen het Veiligheidsberaad vormen – het met elkaar eens: “Een verbod kan de druk op ziekenhuizen, zorgpersoneel en hulpverleners wat verlichten“, aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad tegen de NOS.

Hoe nu verder?

GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben inmiddels een initiatiefvoorstel ingediend. Dat voorstel gaat over een tijdelijk verbod op de verkoop van bijna alle soorten vuurwerk.

Vandaag debatteert de Kamer over het voorstel en wordt wellicht duidelijk of er een politieke meerderheid is voor een algeheel vuurwerkverbod.