Subtropisch in september

Geplaatst op:
Subtropisch in september

Nuver weertje, nait?

Terwijl het Noorderplatssoen langzaam bruin kleurt, stijgen de temperaturen tot duizelingwekkende hoogte. Een fijn nazomertje in september is misschien niet uniek, maar een tropische temperatuur van schier 30 graden is wel heel uitzonderlijk.

Voor een doordeweekse dinsdagmiddag is het centrum behoorlijk goed gevuld. De dresscode is onmiskenbaar zomers: rokjes en korte broeken voeren de boventoon en de zonnebril is door de felheid van de zon geen overbodige luxe. De bussen ogen leeg, want de fiets, de Go en de benenwagen zijn op een dag als dit het vervoersmiddel bij uitstek.

En wie niet werkt, die chillt. In het Noorderplantsoen liggen de picknickkleedjes op de grond, op de Diepenring varen de bootjes. Terrassen worden bevolkt door een bonte mengeling van studenten met laptops en Stadjers met fris of bier.

Zelfs zwemmen is nog een optie, getuige de grote groepen waaghalzen die het nog gewoon aandurven om een duik te nemen in het kristalheldere water van het Stadsstrand. Logisch, want het is warm. Zeg maar gerust: heet.

Maar klagen? Dat doen we niet. De zomer van 2020 liep in augustus net zo abrupt af als hij begon, met vorige maand de ene plensbui naar de andere. En dus genieten we vandaag nog éénmaal van de mooiste binnenstad van Nederland in de volle dertig graden.

En we zijn niet de enige.