Studenteninvasie in de bieb: traag internet maar geen gedoe

Geplaatst op:
Studenteninvasie in de bieb: traag internet maar geen gedoe

Duizenden studenten in een bomvolle bibliotheek. Vaste bezoekers kijken er hun ogen uit.

De tentamentijd is begonnen. Duizenden studenten blokken al weken lang voor de eerste tentamenronde van het jaar.

Het resultaat is dat de bibliotheek in de Oude Boteringestraat is overspoeld door studenten. Met de laptops opengeklapt werken ze met zijn honderden zij aan zij. Mission statement: het binnenharken van zo veel mogelijk studiepunten.

Hier heb je minder afleiding dan thuis

Als we Hanzestudenten Rutger en Stefan tegenkomen, zijn ze net klaar met vier uur snoeihard blokken. “Hier in de bibliotheek werkt het toch fijner dan thuis“, vertelt Stefan. “Hier heb je geen afleiding. Thuis heb je toch sneller de neiging om afleiding te zoeken en te gaan opruimen of schoonmaken.”

Gemiddeld brengen ze deze periode zo’n vier uur per dag door door in de bibliotheek. Rutger: “Dat is goed te doen, want je werkt hier heel geconcentreerd. Het grote voordeel is dat als je naar buiten loopt, je ook echt klaar bent.”

Inderdaad. In de zalen op de eerste en tweede verdieping is het muisstil. Honderden studenten – vooral van de Hanzehogeschool, die geen eigen bibliotheek heeft – zijn druk aan het werk. Laptops opengeklapt, telefoon op tafel en bij een enkeling de laptop bij de hand. Want studeren anno 2017 is natuurlijk volledig digitaal. Bijna niemand die nog een tas met boeken meesleept, want alles staat samengevat in Powerpoints, Word-documenten en digitale toetsen.

Lees ook:  Typisch Gronings eten - Genieten van deze 5 streekgerechten

En er zijn fietsen. Honderden. De Oude Boteringe staat er vol mee.

 

Je kan nog prima een boek lezen

Op de begane grond zit Stadjer Tiny Winters rustig te lezen in een boek. Ze komt vaak in de bieb om te lezen en vindt het altijd leuk om te zien hoe de bibliotheek wordt ‘overgenomen’ door studenten. “Het leren moet ook gebeuren hè“, merkt ze nuchter op. “Ik heb er geen last van. Ze gedragen zich netjes en er gebeurt niks vervelends. Ik vind het wel leuk om te zien, al die jonge mensen heftig zitten te leren. Altijd goed

Even verderop spreken we een 59-jarige Stadjer (die liever niet met zijn naam online wil). Ook hij komt regelmatig in de bibliotheek om gebruik te maken van de computer. Dat blijkt deze periode wél wat lastiger. “Ik heb soms het idee dat de studenten storen op de internetverbinding. Ik heb niet echt verstand van computers en weet niet zo goed hoe dat werkt, maar volgens mij wordt het internet langzamer.”

Ergernisjes zijn er volgens hem wel eens. Geen major issues, maar kleine dingen. “Soms zit een student  met een laptop achter een plek met een vaste computer te werken. Voor mij is dat dan vervelend, want volgens mij snapt zo iemand niet dat sommige mensen thuis geen pc hebben.”

Lees ook:  Het is in Groningen vandaag warmer dan in Barcelona

 

Goede banen

Duizenden studenten die de bieb overspoelen. Toch zit de portier er opvallend rustig bij. Logisch, want hij heeft hulp die de studenten in goede banen leiden. Nee, geen stevige beveiliger met een kenmerkende ‘V’ op de borst, maar verrassend genoeg krijgt de bieb hulp van de studenten zelf.

Paulien Spittje is studente, gastvrouw en één van de mensen die deze dagen in goede banen komt leiden. “We zijn blij dat wij hier mogen studeren”, vertelt ze ons. “Daarom zorgen wij zelf dat het allemaal netjes loopt. Zo bereiken we dat de studenten het fijn vinden en dat de vaste bezoekers er geen last van hebben.”

Als ‘meerdere onder gelijken’ heeft ze het er maar druk mee. Terwijl ze ons bij praat is ze druk doende om haar medestudenten te instrueren. Niet roken voor de draaideur, fietsen netjes in het rek, dat soort dingen.

Lopen de ergernissen wel eens uit de hand? Paulien schiet in de lach als we haar de vraag stellen. “Nee hoor. Soms vragen ouders of de studenten geen last hebben van hun kinderen. En andersom houden de studenten ook rekening met de bezoekers. Ik heb nog niks vreemds meegemaakt.”