RUG verwacht weer meer internationale studenten dan vorig jaar

Geplaatst op:
RUG verwacht weer meer internationale studenten dan vorig jaar

Het aantal internationale studenten in Groningen blijft stijgen, verwacht de Rijksuniversiteit Groningen. 

De inschrijvingen voor het nieuwe studiejaar stromen binnen. In de afgelopen jaren was de trend duidelijk zichtbaar: steeds meer internationals kiezen voor een semester of een jaar in Groningen.

De verwachting is dat de internationale aanmeldingen zal blijven stijgen“, vertelt RUG-woordvoerder Riepko Buikema. “En dat daarmee de trend wordt voortgezet.”

Het exacte aantal internationale inschrijvingen is nog niet bekend. Logisch, want de inschrijvingen lopen nog. Vorig jaar schreven 6000 internationals zich in bij de RUG, en in oktober wordt bekend hoeveel meer dit er dit jaar zijn.

Stad internationaliseert

De internationale studenten worden met open armen ontvangen in het van oudsher tolerante en gastvrije Groningen.

Het gevolg? Beetje bij beetje zien we de stad internationaliseren. Op plekken waar vaak studenten komen, wordt vaker en gemakkelijker overgeschakeld op het Engels. In in de Korrewegwijk zien we zelfs ondernemers die hun etalagereclame in twee talen uitvoeren.

Ook de KEI-week springt in op de toename. Hoewel het aantal internationale KEI-lopers relatief aan de lage kant is (veel van hen arriveren pas eind augustus op het vliegveld), doet de organisatie er alles aan om de deelnemende internationals een prima week te bezorgen. De voertaal op Facebook is inmiddels Engels en er komen gemengde KEI-groepjes. “Meer internationals betekent dat ook wij aan het internationaliseren zijn”, vertelt voorzitter Daan Brouwers van de KEI-week 2017. “Het doel is om één gemeenschap van studenten te maken.

Studenten wegwijs maken op de woningmarkt

De gemeente doet intussen een duit in het spreekwoordelijke zakje door de internationals te informeren over hoe je hier aan een huis komt. Hiervoor is deze maand de website athomeingroningen.com opgericht. Want dat was in het verleden wel een dingetje: internationals weten lang niet altijd welke wegen ze moeten bewandelen.

De nieuwe website bundelt de informatie op het gebied van huisvesting en moet de samenwerkende organisaties betere ingangen bieden om de dienstverlening naar de buitenlandse studenten en kenniswerkers te optimaliseren“, aldus de woordvoering van de gemeente.