The Student Hotel reageert op alle kritiek

Geplaatst op:
The Student Hotel reageert op alle kritiek

De afgelopen week ontstond een flinke rel over de vraag of The Student Hotel haar gasten wel eerlijk behandelt. Het hotel reageert nu op de kritiek. “De keuze is aan de student.”

We verzamelden de meest opvallende meningen en legden die de woordvoerder van het hotel voor.

Volgens de Groninger Studentenbond is er rechtsongelijkheid tussen studenten in het hotel en een kamer. Hierdoor zijn de huren te hoog.

“De hotelkamerprijs voor een student voor verblijf in The Student Hotel is niet te vergelijken met de huurprijs voor een studentenkamer. Bij The Student Hotel betaal je voor een all-in pakket van diensten en faciliteiten, zoals een eigen fiets, water, elektra en meubels. De studenten kunnen gebruik maken van voorzieningen als internet, een inpandig fitnesscentrum, gezamenlijke keukens – met magnetrons, ovens, koelkasten en wekelijkse schoonmaak van die keukens – en 24-uurs receptie.

Jongerenpartij Rood zegt dat studenten worden uitgebuit.

“Studenten zijn vrij in het maken van een keuze voor The Student Hotel als dit aansluit op hun wensen. The Student Hotel biedt internationale studenten – en andere gebruikers – een additionele mogelijkheid om te verblijven. Het aanbod bestaat naast het aanbod van sociale studentenhuisvesters, hotels of andersoortige accommodaties. De keuze is aan de student.”

Volgens de Groninger Studentenbond kunnen studenten van de ene dag op de andere uit hun kamer worden gezet.

“The Student Hotel valt onder de wet- en regelgeving die geldt voor hotels. Net als voor alle andere gasten, geldt voor studenten dat als zij een kamer bij een studentenhotel boeken zij de zekerheid hebben van een overeenkomst die beide partijen jegens elkaar bindt.

The Student Hotel kan aldus door de student gehouden worden de overeenkomst na te leven. In de overeenkomst worden zaken vastgelegd als de duur van de overeenkomst, de voorwaarden van verblijf en de prijs. Het is vergelijkbaar met het boeken van een short stay contract; de duur van verblijf is vastgelegd. De kosten zijn ook vooraf inzichtelijk.

De voorwaarden van het contract zijn te allen tijde inzichtelijk op de website en tijdens het boekingsproces worden ze nog eens expliciet aan de aankomend gast voorgelegd. Studenten die een hotelkamer in The Student Hotel boeken weten hierdoor, voor het boeken en tijdens hun verblijf, precies waar zij aan toe zijn.

Wanneer studenten zich houden aan de voorwaarden hoeven zij absoluut niet bang te zijn om uit hun kamer te worden gezet.”

De Woonbond denkt dat huurders hun geld kunnen terugkrijgen als ze via de rechter een huurcontract afdwingen.

“Bij The Student Hotel is er sprake van tijdelijk verblijf in een hotel. Een dergelijk verblijf kan niet gezien worden als het huren van woonruimte overeenkomstig artikel 7:232 lid 1 BW. Een verblijf in The Student Hotel dient beschouwd te worden als een gebruik van woonruimte dat naar zijn aard slechts van korte duur is, waarbij op grond van artikel 7:232 lid 2 BW geen huurbescherming en huurprijsbescherming geldt.

Een rechter zal zich bij een uitspraak over de overeenkomst baseren op het feitelijke, concrete gebruik en de daarbij passende duur en intentie van beide partijen om tot de overeenkomst te komen. Zoals ik al aangaf, bestaat er volgens The Student Hotel geen onduidelijkheid over de overeenkomst bij studenten.”

Studentenorganisatie Rood vindt dat The Student Hotel zelf de prijzen kan bepalen, omdat huurders geen huurrecht hebben.

“The Student Hotel voorziet in de behoefte van een groep studenten die bewust kiest voor een bepaald voorzieningenniveau. Het studentenhotel geeft voor (internationale) studenten een tijdelijke huisvestingsoplossing. The Student Hotel is een hotel. The Student Hotel biedt, net als elk ander hotel, tijdelijk verblijf aan haar gasten  – zoals toeristen, studenten, professoren, zakelijke reizigers etc – met een pakket aan diensten en faciliteiten. The Student Hotel valt dan ook onder de wet- en regelgeving die geldt voor hotels.”

Wethouder Roeland van der Schaaf merkt op dat jullie een hotelvergunning hebben en dat jullie je daar keurig aan hoeden.

“Correct. Zoals ik net zei, gaat The Student Hotel een overeenkomst aan met de student waarin duur en voorwaarden zijn vastgelegd. The Student Hotel kan door haar gasten gehouden worden aan deze overeenkomst.”

Arjen Banach van Student en Stad vindt het goed dat de buitenlandse studenten de mogelijkheid hebben om te kiezen voor een luxe-woonoptie waarbij alles voor ze is geregeld.

“Als buitenlandse studenten in Nederland aankomen, hebben ze vaak geen vrienden, familie of andere netwerken die kunnen helpen bij het vinden van accommodatie. Zij en hun ouders hebben wél behoefte aan zekerheid, betrouwbaarheid, kwaliteit en service.

Deze studenten hebben vaak geen recht op huursubsidie of andere sociale voorzieningen, betalen de studie uit eigen middelen maar hebben ook geen tijd noch behoefte aan wachtlijsten voor sociale woningbouw. Voor deze groep is The Student Hotel een interessante oplossing. Zo zijn de hotelkamers bijvoorbeeld volledig gemeubileerd, zijn er studeer-, sport en ontspanruimtes, hebben studenten een fiets tot hun beschikking en is er 24-uur personeel aanwezig.”

Jongerenorganisatie Dwars roept op om studenten niet langer in hotels te laten wonen.

“The Student Hotel pretendeert niet de oplossing te zijn voor het tekort aan studentenaccommodatie door hotelkamers aan te bieden voor korte duur. Maar het zorgt wel voor een vermindering van de druk op de specifiek vraag naar tijdelijke verblijfsmogelijkheden voor internationale studenten. The Student Hotel is hierbij slechts een aanvulling voor een specifieke doelgroep.”