Meer leden, meer bezoekers voor bibliotheek Groningen

Geplaatst op:
Meer leden, meer bezoekers voor bibliotheek Groningen

De bibliotheek in Groningen beleeft toptijden. Na jaren van teruglopende ledenaantallen stijgt dit jaar het aantal abonnees. De bezoekersaantallen lopen intussen in de honderdduizenden.

Mooie cijfers: in de eerste tien maanden van dit jaar komt het aantal abonnees uit op 45.296. De bibliotheek spreekt van een lichte stijging ten opzichte van de afgelopen jaren. Ook de bezoekersaantallen zijn hoger dan een aantal jaar geleden.

De groei zit hem in scholieren en studenten. Jonge mensen gaan vaker naar de bieb om te lenen, te studeren en te leren. Hoofd Marketing & Communicatie Pernille Claessen van het Groninger Forum: “Het is een trend dat meer jeugd lid wordt van de bibliotheek. De bibliotheek is als merk erg aan het groeien.”

meer-bezoekers-meer-leden-voor-bibliotheek-groningenl-5

Drukte door studenten

Niet alleen het aantal abonnees is stijgende, ook de bezoekersaantallen zijn fors. Tussen januari en oktober liepen ruim 800.000 mensen de bibliotheek in. Vooral de studenten van de Hanzehogeschool zorgen voor veel extra toeloop tijdens de tentamenperiodes. In die weken is de universiteitsbibliotheek off-limits voor hbo-studenten en zorgt de bieb voor een volwaardig alternatief. En dat merk je. Een bomvol fietsenrek, twee verdiepingen vol met studenten en stewards (ook studenten) die zorgen dat alles een beetje netjes verloopt.

Typisch voor de tentamenperiode is dat het allemaal ontzettend netjes verloopt. “Het is soms zó ongelofelijk vol“, vertelt Pernille, “dat we plekken moeten gaan reserveren voor de niet-studerende bezoekers.” Toch zit het elkaar nooit in de weg, al die Stadjers en studenten samen in de bieb. “Sterker nog, laatst vroeg iemand van het Dagblad van het Noorden aan onze oudere bezoekers wat ze van al die studenten vonden. Bleek dat ze het heel leuk vonden.”

meer-bezoekers-meer-leden-voor-bibliotheek-groningenl-6

Veranderende functie

De tijd dat de bibliotheek een plek was voor alleen maar het lenen van je boeken, die tijd ligt inmiddels achter ons. De bieb anno 2016 is meer dan ooit een ontmoetingsplek waar Groningers elkaar vinden en inspireren. Dat zie je in alles terug. In taalcafes, leesclubs, cursussen; en in activiteiten als debatten en tentoonstellingen.

De bibliotheek vindt zichzelf opnieuw uit. En dus kan het zomaar gebeuren dat je de bibliotheek binnenloopt en opeens in een verhitte discussie tussen politici terechtkomt. Of dat de entreehal vol staan met mechanische vliegtuigjes vanwege een nieuw science-project. Pernille: “De sociaal-maatschappelijke functie van de bibliotheek is groeiende.”

meer-bezoekers-meer-leden-voor-bibliotheek-groningenl-1

Fysiek niet meer heilig

Intussen staat de techniek niet stil. Boeken en cd’s zijn al tijden op hun retour en worden links en rechts ingehaald door nieuwe technieken. En het lijkt erop dat de bibliotheek die technieken heeft omarmt. Digitale muziek leen je via muziekweb en een roman kan ook best als e-book worden uitgeleend.

De inhoud is belangrijker dan het medium, vindt ook de woordvoerster van het Groninger Forum. “Fysieke media zijn al lang niet meer heilig. We merken dat Muziekweb erg in trek is en de markt voor e-books nog veel verder kan groeien.”

meer-bezoekers-meer-leden-voor-bibliotheek-groningenl-4

Ook lid worden? Een abonnement kost € 4 (tot 18 jaar is het zelfs gratis). Nieuw is dat je geen boete meer betaald als je een keer een boek te laat terugbrengt.