Het is vandaag mannendag (dus dames, klik hier niet)

Geplaatst op:
Het is vandaag mannendag (dus dames, klik hier niet)

Het is vandaag Internationale Dag van de Man. Dus kerels in Groningen: deze dag is voor jullie!

De Internationale Dag van de Man. Dat klinkt een beetje als een ode aan de testosteron, maar dat is het eigenlijk helemaal niet.

Het idee van de dag is even simpel als nobel: “eenvoud, vrede, harmonie en waarachtig partnerschap tussen mannen en vrouwen“, aldus de mannenbeweging.

En hoe hebben de vaders, zoons en echtgenoten in de stad het voor elkaar? Een rondje langs de velden.

 

Feit 1: Groninger mannen zijn in de minderheid

Groningen telde op 1 januari van dit jaar 200.952 inwoners. Daarvan is 49,8 procent man, 50,2 procent is vrouw. Vooral onder de leeftijd van studenten is de man fors in de minderheid.

Bron: cbs.nl.

mannen-minderheid

Feit 2: mannen blijven langer in Stad wonen

In de leeftijdsgroep 20-24 zijn er meer vrouwen dan mannen. In de leeftijdsgroep daarboven is het precies omgekeerd. “Vrouwen vertrekken na hun studie eerder dan de mannen“, aldus de onderzoekers van de Stadsmonitor.

Bron: de Stadmonitor 2015.

hangouderen
Foto: Tup Wanders (Creative Commons)

Feit 3: mannen wonen graag in het centrum

Het centrum is het mannenbolwerk bij uitstek. Van alle buurten in Stad wonen hier, in absolute getallen, de meeste mannen: 11.635.

Bron: CBS.nl.

centrum

 

Feit 4: ook mannen laten zich graag in de watten leggen

Het zijn heus niet alleen vrouwen die urenlang bij de kapper kunnen zitten. Want ze schieten als paddestoelen uit de grond: barbershops. Binnen de diepenring telden we er een dozijn, maar als je daarbuiten (en degene die we niet tegenkwamen) zou meerekenen, zijn het er veel meer. Bij een barbier kom je er namelijk achter dat je best urenlang mag praten over stylingsproducten, zolang je dat maar doet onder genot van een sterke bak koffie of – voor de liefhebber – een goed glas whisky.

barber

 

Feit 5: mannen hebben vandaag dubbel feest

Niet alleen is 19 november de internationale mannendag, het is ook de Wereld Toilet Dag. Het is maar dat je het weet.

600px-urinals