Het verhaal van de brand op sportpark Het Noorden

Geplaatst op:
Het verhaal van de brand op sportpark Het Noorden

Brand legde vorige maand twee van de drie voetbalkantines op sportpark Het Noorden in de as. Inmiddels wordt er weer gevoetbald op het park aan de aan de Iepenlaan, met dank aan behulpzame Groningers die met gulle gebaren de voetbalclubs door een moeilijke periode heen sleepten.

Het leven kan soms raar lopen. Drie week geleden zaten wij van Click’t op een bankje achter kantine van sportpark Het Noorden bij te praten met Patrick Kampherbeek over zijn initiatief de Verenigbare Club. Krap twee dagen later, een zonnige zaterdagochtend, krijgen we een SMS van Patrick: RTV Noord schrijft dat er brand is uitgebroken in het pand van de voetbalclubs Kids United, Potetos en VVG.

Gelukkig zijn er op het tijdstip van de brand geen mensen in de club aanwezig, maar dat is dan ook het enige geluk. Want de tekenen zijn niet goed: op Instagram zien we dat de rookpluim te zien is vanaf flatgebouwen aan de andere kant van de stad. En 112Groningen meldt op Twitter dat het gebouw is verwoest.


Flink geschrokken

Patrick Kampherbeek, zelf amateurvoetballer bij VV Potetos, schrok flink toen hij het hoorde. “Ik hoorde dat er brand was in Selwerd en dan denk je gelijk: nee! Snel naar de club toe, waar we met zijn allen machteloos hebben toegekeken.”

Het ongeloof bij alle leden van de clubs is groot. Alle wedstrijden worden gelijk afgelast, want nu denkt even niemand aan voetballen.

De grote schok kwam de volgende dag, toen de clubs de balans opmaakten van wat allemaal in het pand aanwezig was. “Toen hadden we door dat we echt alles kwijt zijn. Ballen, pionnen, bidons.” Normaal gesproken worden de tenues ergens anders bewaard, maar ook die waren net de dag ervoor gesorteerd en lagen nog in de kantine. “Dus ook die waren we kwijt.”

 

Geen vroege winterstop

De leden van de getroffen voetbalclubs zijn het al snel eens: voor nu zijn de wedstrijden afgelast, maar een vroege winterstop? No way. Er moet weer gevoetbald worden, het liefst binnen een week. Patrick neemt het voortouw om nieuwe tenues te regelen en voor hij het weet, staat hij voor de camera’s van RTV Noord te vertellen wat zijn club allemaal nodig heeft om door te kunnen gaan.

Wat in de dagen na de brand gebeurde, is hartverwarmend te noemen. Via social media verspreidt de hulpkreet zich razendsnel en de ene na de andere sportclub uit Groningen steekt de helpende hand toe. “Iedereen die in de stad iets met een sportclub te maken had, was zich bewust van de impact die zo’n brand kan hebben. En dus kwam er hulp uit alle mogelijke hoeken.

Studentenvoetbalclubs Knickerbockers en Forward deden gelijk de bierprijs in hun kantine omhoog om zo geld in te zamelen. In het NoordLease Stadion ging FC Groningen met een collectebus door het publiek (wat een dikke € 8000 opleverde) en de lokale Albert Heijn bood de opbrengsten van alle statiegeldflessen aan. En honderden Groningers deden via twee crowdfundingsites een spreekwoordelijke duit in het zakje. “Leden van clubs, vrijwilligers, oud-leden: iedereen leefde met ons mee en hielp ons door deze periode heen.”

Ook het gemeentehuis nam contact op. “Erg mooi was de betrokkenheid direct na de brand van de burgemeester en wethouder. ‘We gaan alles doen om te helpen’, waren hun letterlijke woorden.” En ze hielden zich aan hun belofte, want de gemeente nam de schoonmaak op zich en zorgde dat het park binnen een week bespeelbaar was.

De toekomst

Inmiddels wordt er weer gevoetbald in sportpark Het Noorden. De politie zoekt nog naar mensen die die bewuste nacht iets verdachts hebben gezien, maar bij de clubs denken ze zelf niet dat ze ooit nog achter de oorzaak van de brand komen. “Daarvoor zijn tijdens het blussen teveel sporen verdwenen.”

Wat er in de komende periode nog gaat gebeuren, is onbekend. “We missen twee kantines, dus die zullen opnieuw gebouwd moeten worden. Maar hoe en wanneer, dat weten we nu nog niet.”  De drie clubs delen nu één kantine, dus het is nog wat improviseren. “Of dat past? Ja hoor. En dat zal ook wel moeten, haha”, lacht Patrick. Maar gevoetbald, dat wórdt er. Daar kan geen brand iets aan veranderen.

Ook de voetbalclubs een steuntje in de rug geven? De crowdfundingsacties voor VVG en Potetos lopen nog, alle donaties zijn welkom.