Het Pepergasthuis blijft het Pepergasthuis

Geplaatst op:
Het Pepergasthuis blijft het Pepergasthuis

Het Pepergasthuis blijft zoals het is. 

Even leek het erop dat het Pepergasthuis verkocht zou worden aan een particuliere belegger. Inmiddels is de kogel door de Martinikerk: de verkoop gaat niet door. De monumentale plek, in het hart van het uitgaansleven, blijft daarmee behouden voor de sociale woningmarkt.

Reeks gesprekken

Dat is de uitkomst van een hele reeks gespreken die tussen medio 2019 en nu zijn gevoerd. De gemeente trekt de juridische bezwaarprocedure in en de koper ziet af van de transactie (en heeft in ruil daarvoor ander vastgoed in de stad te koop aangeboden gekregen).

Wethouder Roeland van der Schaaf is tevreden met de uitkomst. “Ik ben ontzetten blij en opgelucht dat het Pepergasthuis blijft behouden voor de bewoners. En daarbij behoudt het monumentale pand zijn historische sociale- en maatschappelijke functie voor de stad Groningen.”

Het Pepergasthuis werd in 1405 gesticht en is meerdere malen uitgebreid. Door de jaren heen is het hofje gebruikt als gasthuis voor pelgrims, als dollenhuis en als wooncomplex voor senioren. Sinds de jaren vijftig worden de woningen verhuurd.