Groningers te nuchter voor dwaze Black Friday

Geplaatst op:
Groningers te nuchter voor dwaze Black Friday

Het is Black Friday. In de Groninger winkels is het drukker dan normaal, maar Amerikaanse toestanden zijn in geen velden of wegen te bekennen.

In Amerika kennen ze het al jaren: Black Friday. Op de dag na Thanksgiving gooien alle winkels hun deuren vroeg open en gaat alle electronica over de toonbank voor idioot lage prijzen. Tentjes voor de ingang, vechtpartijen bij de schappen en mensen die iPhones uit elkaars handen trekken. In Amerika hoort het er allemaal bij.

Dat ziet er ongeveer zo uit:

Black Friday in Groningen

Ook de Groninger ondernemers spelen in op Black Friday. Op zich ook niet zo vreemd natuurlijk, want door het social media wordt de wereld steeds kleiner en breiden ook Amerikaanse toestanden zich hier razendsnel uit. Met dank aan de handige marketing-mensen van de hoofdkantoren, die al weken lang bezig zijn om met scherpe aanbiedingen de klanten naar de winkel lokken.

Toch zijn van Amerikaanse toestanden nergens sprake. Bij de Media Markt in de Westerhaven spelen ze mooi in op de hype met een bord waarop staat dat je pas naar binnen mag als de rolluiken zijn geopend. Maar op het moment waarop de winkel opent, is een lange stoet met mensen in geen velden of wegen te bekennen. Rond het middaguur is het in de winkel wel íets drukker dan normaal, maar allesbehalve een gekkenhuis.

black-friday-in-groningen-1

Dan maar naar de Vismarkt

Dan maar even kijken bij de Bart Smit aan de Vismarkt. Ook hier is het ‘normaal’ druk: genoeg mensen in de winkel, maar geen touwtrekkerij bij de tablets. De verkoop is wel wat hoger, vertelt de verkoopster ons. Vooral de Playstation 4-bundel (met 2 controllers en 1 terrabyte opslagruimte) verkoopt als een tierelier. Maar geen rare toestanden. “Nee hoor, niet gezien. En ik verwacht ook niet dat dat nog gaat komen.”

De enige plek waar het wél idioot druk is, is de Game Mania in de Oude Ebbinge. Bij de kassa staat een lange rij, het personeel deelt koek uit onder de wachtenden en verontschuldigt zich intussen voor de lange wachttijd. Groepen met studenten staan schouder aan schouder bij het schap met de Playstation- en Xbox-games. “Toch even de aanbiedingen checken. Het is immers Black Friday“, vertelt een student aan zijn kompaan. Gloednieuwe games als Fifa 16, Call of Duty en Deus Ex liggen vandaag voor de helft of minder in het schap en dat trekt veel twintigers naar de winkel toe.

Maar ook bij de Game Mania zien we geen rare toestanden. En eigenlijk hadden we dat ook helemaal niet verwacht. Conclusie: Groningers houden best van een koopje, maar het moet niet te gek worden. Dat doen ze maar lekker in Amerika.

black-friday-in-groningen-3