‘Voor homo’s is 5 mei dit jaar belangrijker dan ooit’

Geplaatst op:
‘Voor homo’s is 5 mei dit jaar belangrijker dan ooit’

Vijf mei heeft een extra speciale lading voor de leden van studentenvereniging Ganymedes. Want hoewel de leden het in het tolerante Groningen heel goed hebben, kan er in de wereld nog een hoop beter voor de lgbt (lesbian, gay, bisexual, transgender)-community.

Bestuurslid Daniël Hofstede legt uit. “Als ik het nieuws volg, dan realiseer ik me dat vrijheid nog nooit zo belangrijk was als nu. Grote groepen mensen op de wereld die hebben die vrijheid namelijk niet.”

Met de tolerantie naar homo’s en lesbiennes is het in veel landen slecht gesteld. “Grote groepen worden vermoord om wie ze zijn. Mensen vluchten vanwege hun seksuele voorkeur naar Nederland, maar worden in de opvangcentra bedreigd.

Reden voor de studentenvereniging om dit jaar actief mee te doen op de informatiemarkt op het Bevrijdingsfestival. Daar willen de studenten laten zien dat iedereen zichzelf moet kunnen uitdragen.

Voor Daniël is Bevrijdingsdag dus meer dan een dagje drinken in het Stadspark. Hij is vastberaden. “Voor mij is 5 mei een dag om je kleuren te laten zien aan de wereld. Op het Bevrijdingsfestival willen wij dit jaar meer dan ooit bewust zijn van onszelf en laten zien wie wij zijn.”

Daniel Hofstede van Ganymedes Groningen 2 (2)

Opgericht omdat het hier nog niet was

We ontmoeten bestuurslid Daniël in Wijnkelder van ’t Huys in de Oosterstraat. Zijn tweede huis in de stad, waar hij iedere woensdag achter de bar staat. En waar de studentenvereniging geregeld bij elkaar komt om samen een wijntje te drinken. Aan een van de tafels vertelt hij ons honderduit over de geschiedenis van de club.

De studentenvereniging werd destijds opgericht door de internationale student Shawn Smith, die bij aankomst in Groningen opmerkte dat er hier helemaal geen gay/straight-alliances zijn zoals ze die in andere landen kennen“, aldus Daniël.

Het inspireerde de Engelsman Smith om een studentenvereniging op te zetten waarbij iedereen welkom is, ongeacht waar die zich in het seksuele spectrum bevindt.

Daniël: “Wij komen zoveel mogelijk tegemoet en bieden een veilige haven aan iedereen die dat zoekt.”

Opvallend detail is dat ook hetero studenten van harte welkom zijn. “Het zou discriminatie zijn als hetero’s geen lid mochten worden“, merkt Daniël gevat op. “Dan zouden wij discrimineren op dezelfde manier als wij zelf soms gediscrimineerd worden.”

Daniël legt uit dat er momenteel tien heteroseksuele leden zijn, waarvan een groot gedeelte vrouwen die graag op stap willen zonder lastig gevallen te worden door mannen. “Je merkt dat die vrouwen het bij ons heel gezellig vinden, omdat wij toch hele andere boundaries kennen dan andere verenigingen.

Groningen blijkt een tolerante stad

Groningen staat bekend als een tolerante stad. Iets wat Daniël bevestigd zag toen hij voor het eerst hand in hand door het centrum liep met zijn toenmalige vriend. “Niemand heeft ons daar ooit om lastig gevallenGroningen is een relatief jonge stad en je merkt dat er veel minder vooroordelen zijn.”

Groningers mogen dus uitdragen wie ze zijn, veel meer dan in sommige andere steden. “Waar Amsterdam vroeger de gay capital was, zie je dat die rol nu verschuift naar Groningen.”

Want in tegenstelling tot in andere steden heeft Groningen helemaal geen groot aantal gay-faciliteiten nodig. Gay cafés? Ze zijn er wel, maar zijn al lang geen noodzaak meer. “Groningers kijken er niet meer van op. Een homostel kan zoenen in de Shooters of de Warhol, zonder dat iemand raar doet. Het is prachtig dat het hier inmiddels helemaal is geaccepteerd.”

 

Wereld nog niet klaar

Maar zo tolerant als Groningen is de wereld om ons heen nog lang niet. Hoe dat komt, dat kan Daniël niet zeggen. Hoeft ook niet. De oplossing is belangrijker. “Er moet een hele nieuwe generatie ontstaan, die homoseksualiteit als normaal ziet.”

Want dat is nu nog niet zo. “Mijn klomp breekt als kinderen worden opgevoed met het idee dat homoseksualiteit een ziekte is. Want ik voel mij niet ziek! Nou ja, ik heb wel eens een verkoudheid.”

Daniël raakt enigszins geagiteerd als hij het onderwerp bespreekt. “Want waarom denken mensen soms dat wij een probleem hebben? Want wat ik in mijn slaapkamer doe, is mijn zaak. Sommige mensen hebben daar een probleem mee. Maar wie heeft er het echte probleem… ik, of zij die dat zeggen?

Daniël zakt achterover. “Kijk, mensen vragen soms wanneer je homo bent geworden. Dan vraag ik ze wel eens of ze ook weten wanneer ze hetero zijn geworden. Blijft het heel lang stil.”

 

Ganymedes wil onbekendheid wegnemen

Onbekendheid: het is één van de dingen die de studentenvereniging wil wegnemen. Dat doen ze vanuit een groot aantal commissies en vele activiteiten. Want maatschappelijke activiteiten zijn heel belangrijk voor de vereniging.

Soms grootscheeps – zoals op Bevrijdingsdag – en de andere keer persoonlijk. “Een tijd geleden hebben wij in Vinkhuizen bloembakken met potgrond gekocht, bloemen gepoot en aan de buurt aangeboden.”

Het zijn kleine dingen die soms heel veel uitmaken. “Sommige mensen hebben nog nooit een lesbi of een homo ontmoet, maar hebben er wel een mening over. Door mensen te ontmoeten laten we zien dat ieder individu anders is en dat meningen lang niet altijd hoeven te kloppen.”

Ganymedes is de studentenvereniging voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender studenten in Groningen. Opgericht in 2008 en telt inmiddels 200 leden. Statutair is Ganymedes een gezelligheidsvereniging, maar wel eentje met een maatschappelijk karakter. Kunnen zijn wie je bent, is een thema wat als rode draad door de activiteiten en de commissie agenda heen loopt. Meer over Ganymedes lees je op hun site en op Facebook.