Je bent voor of tegen Diftar, een tussenweg lijkt niet te bestaan

Geplaatst op:
Je bent voor of tegen Diftar, een tussenweg lijkt niet te bestaan

Hoe moet het nou verder met Diftar?

Diftar verdeelt de meningen in Groningen. Het systeem levert twee soorten meningen op: fel voor of fel tegen, maar een middenweg blijkt niet te bestaan.

Voorstanders en tegenstanders

Voorstanders zien in het plan (om naast het vastrecht per kliko of vuilniszak te betalen) als een goede stap naar een duurzame samenleving. Tegenstanders vrezen minder leefbare wijken door afvaldumpingen.

Vanavond staat het onderwerp weer op het programma in de gemeenteraad tijdens een zogeheten beeldvormende bijeenkomst. Groningers krijgen hierbij spreektijd, waar tijdens ze kunnen vertellen wat ze van de afvalinzameling in Groningen vinden (en waarom). Gelijk hierna gaan raadsleden in debat met elkaar en met het college over de afvalvoorstellen.

Intussen verdeelt ook binnen de gemeenteraad het onderwerp de meningen. Coalitiepartij PvdA opende maandag de week door zich op Facebook te keren tegen Diftar. De sociaaldemocraten spraken zich in hun verkiezingscampagne al uit tegen Diftar in Groningen en Ten Boer en voegen nu daad bij woord.

 

Een referendum dan maar?

Een referendum zou uitkomst kunnen bieden in de spagaat waarin de Groninger meningen zich bevinden. Zo kun je alle Groningers hun mening laten geven, waarbij de uitkomst ook gelijk het antwoord zou kunnen worden.

Maar ook deze optie lijkt ver weg. Ook al is de oppositie (met de SP voorop) voorstander van een referendum, het houden ervan heeft nogal wat voeten in de aarde.

Het grootste struikelblok is dat de (onlangs opnieuw ingedeelde) gemeente Groningen geen éénduidige referendumverordening heeft. De oude referendumverordening van Haren en van Stad zijn sinds de herindeling namelijk niet aangepast (en in Ten Boer bestaat het referendum helemaal niet), dus die regels zouden  eerst geharmoniseerd moeten worden. En de tijd dringt, want de nieuwe gemeente heeft de wettelijke plicht om het afvalbeleid van Groningen en Ten Boer gelijk te trekken met Haren (waar Diftar nu al de norm is). Daarom wordt er volgende week definitief over dit onderwerp gestemd.

Hoe het verder gaat? Na vanavond weten we wellicht meer.

Lees ook:  Onze favoriete items uit vijf jaar Stadclickt.nl