Wim Oosterbeek is de SuperStadjer van 2016

Geplaatst op:
Wim Oosterbeek is de SuperStadjer van 2016

Vrijwilliger Wim Oosterbeek is uitgeroepen tot de SuperStadjer van 2016. Hij ontving deze prijs, waarmee heldhaftige vrijwilligers in het zonnetje worden gezet, gisteren uit de handen van burgemeester Peter den Oudsten.

Wim is al jarenlang een vertrouwd gezicht bij de ingang van de Jumbo aan het Overwinningsplein. Hier zamelt de vrijwilliger elke dag boodschappen in voor de voedselbank, om te zorgen dat ook de mensen met iets minder geld toch een fatsoenlijke boterham kunnen eten. Eerst deed hij dit nog provisorisch, toen met de bakfiets en tegenwoordig met een heuse e-bak-bike. En dat vijf dagen per week, 52 weken per jaar.

De jury roemde Wim’s jarenlange inzet en zijn eindeloze vastberadenheid als het aankomt op het helpen van mensen. “U bent bereid om een warme jas om iemand heen te slaan als diegene dat nodig heeft“, aldus de jury.

wim-oosterbeek-superstadjer-2016-1

SuperStadjer

Als we Wim spreken, een luttel kwartiertje nadat hij de aanmoedigingsprijs op het Stadhuis in ontvangst heeft genomen, moet hij het nieuws nog even op zich laten inwerken. Zijn topprestatie is beloond, maar zelf blijft hij opvallend bescheiden. “Ik ben dolgelukkig. Maar eigenlijk had ik verwacht dat de vrijwilligers van het hospice hadden gewonnen.” Het typeert de goedlachse Stadjer, die zichzelf altijd op de tweede plek zet als het aankomt op het helpen van andere mensen.

Zijn trots blijkt uit de grijze voedselbank-sweater die hij trots draagt. “Mijn vrouw vertelde me dat ik mooi gekleed moest gaan. Maar het nette pak hangt nog gewoon in de kast. Een trui van de voedselbank, dat vind ik nog gewoon het mooiste.”

Wim Oosterbeek tijdens de bekendmaking

Gemotiveerd door dankbaarheid

Maar wat motiveert de Stadjer tot zijn tomeloze inzet? Je ze zou denken dat zijn motivatie komt door de dankbaarheid van de mensen die dankzij hem wat te eten hebben. Maar niets is minder waar, want met die groep mensen heeft Wim eigenlijk heel weinig te maken. Hij komt ze wel tegen als hij de ingezamelde boodschappen aflevert bij de voedselbank, maar daar blijft het meestal bij.

Nee, Wim’s motivatie komt uit de dankbaarheid van de mensen die bij hem een brood of een pak koffie doneren. “Die mensen zijn blij dat ze iets voor een ander doen. En ik ben trots op die mensen.” Volgens Wim is het die wisselwerking die hem motiveert om zelfs in het guurste weer zijn vrijwilligerswerk te doen.

Tijdens het inzamelen van boodschappen lukt het Wim om mensen in nood te bereiken. “Ik spreek op een dag een heleboel mensen. Sommige mensen lopen met met problemen rond. Niet iedereen wil zijn verhaal doen in de supermarkt, dus vaak ben ik in de avond nog met die mensen aan het bellen.” Gesprekken gaan soms over sociale problemen: schulden, eenzaamheid, depressies. “Ik breng die mensen in contact met de GKB of het GGD, zodat ze verder met hun leven kunnen“.

wim-oosterbeek-superstadjer-2016-4

Wim Oosterbeek’s vrouw

Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw, luidt een oud gezegde. Zo ook bij Wim, die zijn wederhelft eeuwig dankbaar is voor haar geduld tijdens de vele uren die Wim aan de telefoon en bij de supermarkt doorbrengt. Hij kan het daarom niet laten om in zijn toespraak zijn vrouw als eerste te bedanken. “Zij verdient dit applaus net zoveel als ik.”

De gewonnen cheque van € 500 is in gedachten al deels uitgegeven. “Ik ga iets leuks doen voor mijn vrouw“, vertelt de olijke prijswinnaar na afloop.

superstadjer-gezocht-672x553

Eervolle vermeldingen

De verkiezing voor de SuperStadjer werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. Volgens de Commissie van Spijsuitdeling kan de stad niet zonder de inzet van vrijwilligers, een insteek die ook burgemeester Den Oudsten treffend verwoord tijdens de ceremonie. “Ik zie ongelofelijk veel mensen die met heel veel toewijding werken aan oplossen van problematiek”, aldus Den Oudsten. “Jullie lopen de gaten dicht.”

Deze vier genomineerden wonnen niet, maar zijn stuk voor stuk helden die zich dagelijks inzetten voor de stad.

  • Dennis Broekema: Genomineerd om zijn doorzettingsvermogen en inzet voor  bewonersorganisatie Platform De Wijert
  • Natasha Snoek: Voorgedragen vanwege haar inzet voor de kledingbank De Zeecontainer
  • Azza Heles: Genomineerd vanwege haar vrijwilligerswerk in Vinkhuizen, onder andere voor Zinn locatie Platina, de Speelcontainer, End of Summer en de Buitenspeeldag
  • Alle vrijwilligers van Hospice Gasthuis: Voor de inzet waarmee de vrijwilligers een thuis bieden aan terminaal zieke mensen, waardoor hun laatste levensfase op een waardige manier wordt doorgebracht.