Wang! Dang! is na 25 jaar nog steeds niet uitgerockt

Geplaatst op:
Wang! Dang! is na 25 jaar nog steeds niet uitgerockt

Rockband Wang! Dang! is één van de meest legendarische livebands uit het roemruchte muziekverleden van Groningen.

In de jaren negentig golden ze als één van de grootste kanshebbers om door te breken: de iconische Stadjer rockband Wang! Dang!. Het viertal stond ruim tweehonderd keer per jaar op de planken en toerde in binnen- en buitenland.

Tegenwoordig staan ze vooral bekend als de oude band van reallifesoap-ster Mark Waker.

Een verhaal over muziek, beroemdheid en ouder worden in Rockcity Grunnen.

Covers en eigen repertoire

Het verhaal van Wang! Dang! begint in 1993, bij het uiteenvallen van de eveneens legendarische Groninger band Steel Against Steel. Uit de asresten van die band verrees namelijk Wang! Dang!.

En de band timmerde gelijk al hard aan de weg. Met een mix van covers en eigen repertoire veroverde de band de Nederlandse podia.

Dat was een mooie tijd”, herinnert zanger/bassist Papa Werny zich.

De bandleden waren begin dertig en traden op waar ze maar konden.

In Groningen en Enschede hebben we altijd een vaste fanbase gehad, die naar al onze optredens kwamen. Van daaruit groeiden we en deden toertjes. Ierland, Duitsland, Scandinavië, noem maar op.”

Was de populariteit van de band in de jaren negentig een prestatie? Werny vindt van wel.

Het was in die tijd moeilijk om als artiest rond te komen. Als ik terugkijk, dan ben ik toch wel trots dat we lange tijd semi-professioneel waren.”

Wanneer  de bandleden niet op de podia stonden, gebruikten ze bijbaantjes in de Groninger rockkroegen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Toch bleek een platencontract, en daarmee de de grote doorbraak, uit voor Wang! Dang! Waar dat aan lag? Werny denkt lang na over het antwoord.

Kijk, wij speelden eighties rock. Maar het waren de jaren negentig, de tijd van Pearl Jam en Nirvana. Maar daar hadden we niks mee. Dus deden we wat we zelf mooi vonden.”

Ambitie

Klein detail: het succes van Wang! Dang! in de jaren negentig was een effect, maar nooit een doel op zich geweest.

Ik vind mezelf een aardige muzikant, maar geen geweldige”, bekent Papa Werny eerlijk.

Ik heb daarom ook nooit écht de ambitie gehad om beroemd te worden. Mark die had dat wel. En dat zie je wel aan waar hij inmiddels is terechtgekomen.”

Met Mark doelt hij op Mark Waker, gitarist en gevierd zanger (“een veel betere zanger dan ikzelf”, merkt Werny op).

Na het uiteenvallen van de band in 2003 raakte Mark’s carrière in een stroomversnelling. Hij trouwde met pornoster Bobbi Eden, werd haar manager, begon een nieuw leven in L.A. en kreeg als klap op de vuurpijl een reallifesoap.

En zo was een Stadjer opeens wereldberoemd.

Niet met muziek, maar toch.

Verbaasde de carriereswitch van Mark zijn collega’s? Papa Werny vindt van niet.

Ik denk dat Mark het altijd al in zich had om beroemd te worden. Dat het hem is gelukt heeft hij te danken aan zijn eigen wilskracht en zijn eigen flair.”

Ook de andere bandleden sloegen hun eigen muzikale weg in. Gitarist Eddo Pol sloot zich aan bij de band van Martin Korthuis en drummer Harrie Groenewold werd sessiemuzikant bij Diep Triest en Erwin de Vries.

In Grunn’n

Waar bandcollega Mark het schopte tot  het glamoureuze Los Angeles, bleef Papa Werny’s leven daar waar hij thuishoort: in Nederland.

De muzikant trouwde, kreeg kinderen en woonde een tijd lang met zijn gezin in Amsterdam.

Toch koos hij voor de rust en de ruimte van het noorden en woont inmiddels alweer bijna tien jaar in Groningen, waar hij een eigen bedrijf runt. Van rockster tot zelfstandig ondernemer en trotse vader.

Ja, ik heb nu een heel ander leven”, merkt Werny op.

Vroeger stond ik tot diep in de nacht in de Warhol plaatjes te draaien. Tegenwoordig doe ik thuis dingen met mijn kinderen en ga ik om elf uur naar bed. Als ik dat vergelijk is dat pontificaal anders.”

Zijn lange haar heeft hij inmiddels verruild voor een kaler hoofd, maar zijn oude grimassen van een podiumdier zijn nog steeds zichtbaar.

Terug in de tijd zou hij niet meer willen. “Op een gegeven ogenblik kwam ik erachter dat ik echt een ochtendmens ben”, lacht hij. “Met de rock’n’nroll is dat niet te combineren.”

 

Reünie

Toch klimt de band komende vrijdag weer op het podium, tijdens een reünie in de Warhol.

Nou ja, reünie: volgens Werny mogen we het eigenlijk niet zo noemen. “De band is nooit opgeheven, al zijn er wel jaren geweest dat we elkaar niet zagen.

Tegenwoordig komt de groep om de twee jaar (en heel soms jaarlijks) bij elkaar om toch nog ergens een optreden te geven. Want het bloed kruipt waar het niet gaat.

Gisteren waren we weer met zijn allen aan het repeteren”, vertelt Werny. En tijdens de repetities merken de bandleden dat oude vossen hun streken maar zelden verleren.

Weet je wat fascinerend is? Dat alle nummers nog helemaal in ons hoofd zaten. We hebben die liedjes vroeger zo onwaarschijnlijk veel gespeeld, dat we ze allemaal nog op het netvlies hebben.”

Wie vrijdag de moeite neemt om nachtcafé Warhol in te duiken, kan zich opmaken voor een flinke dosis Grunneger rock’n’roll.

Ik reken op een groot feest, waar veel oude bekenden van vroeger elkaar weer tegenkomen.”

Hard nodig. “Wet je wat ik zo gek vind? Dat onze oude stamkroeg de Route 66 nooit een opvolger heeft gehad. Er is nergens een café waar je nog lekker naar classic rock kunt luisteren. Terwijl ik een heleboel mensen van vroeger ken die dat zouden willen.”

Oftewel: voor een hoop mensen die de muziekscene van de jaren negentig bewust hebben meegekregen, belooft het een nostalgische avond te worden.

Ook voor Papa Werny, die op zo’n avond voor heel even weer terugkeert in zijn oude leventje.

Ik stap er weer voor even in en kom de mensen van vroeger weer tegen.”

Maar zo laat als het vroeger werd, dat wordt het komend weekend niet meer meer.

Haha, de ochtend erna sta ik weer op tijd op voor de voetbalwedstrijd van mijn zoontje.”

Wang! Dang! speelt vrijdag om 22.30 uur in de Warhol.