Voetballen met kinderen

Geplaatst op:
Voetballen met kinderen

Bij het Rode Kruis denk je al snel aan reddingswerkers bij rampen. Helden. Bij de studentendesk van het Rode Kruis werken ook helden. Ze gaan misschien niet op pad naar verre landen, maar helpen kinderen uit de stad aan een topdag.

We ontmoeten de studenten van het Rode Kruis in een sportpark aan het Blauwborgje, aan de rand van Zernike. Op het veld spelen kinderen van de Van Lieflandschool een voetbalwedstrijd. Georganiseerd door de studentendesk van het Rode Kruis. Kinderen spelen tegen elkaar, met elkaar, en doen dat onder begeleiding van de Vindicat-studenten van voetbalclub GSAVV Forward.

Gretig vechten de basisschoolkinderen om de bal terwijl hun ouders druk coachend langs de zijlijn staan. “Kijk naar de bal, kijk naar de bal!“, roept een moeder haar kind enthousiast toe.

IMG_2621

Rennen en springen

Langs de kant spreken we met Marleen Dalman, studente Rechtsgeleerdheid. Ze is tevreden. “Hier doe je het voor. Ik zie allemaal blije kinderen. Ze rennen, spelen en springen. Een topdag .”

Als bestuurslid werkt ze bij de studentendesk van het Rode Kruis. Haar missie? Activiteiten organiseren waarbij studenten als vrijwilliger helpen om mensen een leuke dag te bezorgen. “Dat zijn soms kinderen met een beperking, andere keer zijn het bijvoorbeeld ouderen.”

IMG_2592

Hulpverlenende kant

Ook al is het organiseren van activiteiten een core-business, de hulpverlenende kant van het Rode Kruis blijft bestaan. “Ze moeten er iets aan overhouden qua kennis. Dat doen we bijvoorbeeld met een cursus.

Zoals vandaag een cursus sport-EHBO. “Dat gaat dan over botbreuken en wonden, maar dan in spelvorm.

IMG_2651

Vrijwilligers via Facebook

De activiteiten organiseert de studentendesk niet alleen, daarvoor werken ze samen met studenten uit de stad. Marleen heeft een brede groep vrijwilligers om op terug te vallen en zoekt om de zoveel tijd naar nieuwe. “Meestal gaat dat via Facebook. We vragen dan: wie wil er meehelpen?“.

Zelf is ze er zo’n 20 uur per week aan kwijt. Een fors aantal uren dus, en dat naast een drukke studie. Marleen: “Maar daar heb ik bewust voor gekozen. En ik krijg er een hoop voor terug.

IMG_2603

Vindicat coacht de kinderen

Het is een succesvol recept. Op het veld zien we de Vindicat-studenten van Forward druk bezig met de kinderen. Ze coachen, begeleiden en staan tijdens de pauze op het doel tijdens een penalty-reeks.

Het teamgevoel (kenmerkend voor een studentenvereniging) straalt af op de kinderen als de studenten ter plekke een yell bedenken. “yell yell yell, rood wint wel!“. Tientallen kinderhanden gaan tegelijkertijd in de lucht.

IMG_2661

IMG_2644

IMG_2588

Meer lezen over de studentendesk? Check hun Facebook-pagina.