Peter Weening krijgt Erepenning van de stad Groningen

Geplaatst op:
Peter Weening krijgt Erepenning van de stad Groningen

Het kan haast niet toepasselijk: terwijl de stad is omgeturnd in één groot muziekcircus, krijgt Vera-programmeur Peter Weening de Erepenning van Groningen uitgereikt door burgemeester Peter den Oudsten.

Met de Erepenning van de Stad Groningen beloont het gemeentebestuur Peter Weening voor zijn jarenlange staat van dienst als programmeur van poptempel Vera.

 

Van barman tot programmeur

Peter Weening is sinds jaar en dag de programmeur van poptempel Vera in de Oosterstraat. Hij begon ooit in 1976 als vrijwilliger achter de bar en werd in de jaren daarna onmisbaar. Eerst als dj, later als programmeur.

In de rol van programmeur haalde Weening ruimt 7600 bands naar Groningen. Een recordaantal, inmiddels goed voor zo’n 140 concerten per jaar.

En het waren zeker niet de minsten. Toen wij vorig jaar een overzicht schreven van de vijf meest legendarische concerten in Vera, waren we al onder de indruk van U2, Slayer, Nirvana, Pearl Jam en White Stripes. Maar we hadden ook tien namen kunnen noemen, met topacts als Simple Minds, Joy Division, Nightwish, Volbeat en Human League.

De eindeloze zoektocht naar de hotste nieuwe bands is het levenswerk van Peter. Iets waar hij trots op is. “Ik wil ook dat coole en nieuwe bands hier hun talenten kunnen laten zien”, aldus Mister Vera in een interview met 3voor12. “Want daarvoor hoeven ze echt niet per se naar Amsterdam.”

Olaf Veenstra, directeur van Vera, roemt de jarenlange inspanning van Weening. “Vera is anno 2018 lokaal, nationaal en
wereldwijd een vooraanstaand podium waar elke relevante (underground)
artiest een graag geziene gast is.”

 

Erepenning sinds 1940

De Erepenning van de stad Groningen wordt sinds 1940 toegekend aan Groningers die een uitzonderlijke dienst verlenen aan de Groninger samenleving. Eerdere ontvangers van de onderscheiding waren Ron Jans, Piet van Dijken en de organisatie van Noorderzon.