Gezocht: SuperStadjer

Geplaatst op:
Gezocht: SuperStadjer

Een dikke vette cheque van € 1500. Dat is de beloning voor de SuperStadjer, een verkiezing voor de vrijwilliger van het jaar uit de stad Groningen. Dit jaar is de eerste editie en de nominatieronde loopt tot het einde van deze maand.

Vrijwilligerswerk wordt vaak ondergewaardeerd. Mensen zien het als vanzelfsprekend, maar dat is het niet“, vertelt Grietje de Jong van de Commissie van Spijsuitdeling. “Bij sportclubs helpen vaak ouders mee om alles draaiende te houden. Die vrijwilligers zijn het cement van de sportclub en we vinden dat zulke mensen in het zonnetje gezet moeten worden.”

Het idee van de SuperStadjer-verkiezing is simpel en doeltreffend. Nomineer een Stadjer die als vrijwilliger goede dingen doet en die persoon maakt kans op een zak met geld: € 1000 voor het goede doel waar de vrijwilliger zich voor inzet en € 500 is voor hem of haar zelf. En dat verdienen ze. “Veel vrijwilligers zorgen voor de samenhang in hun buurt. Zonder de vrijwilligers zijn we nergens.”

IMG_2758

Foto: Vrijwilligers bij de Oude Bieb in Lewenborg

 

Het hoeven geen grote heldendaden te zijn

Wie komen er in aanmerking? Dit kan van alles zijn. De commissie zoekt niet naar grote heldendaden, maar juist naar de kleine initiatieven die anders onopgemerkt blijven. “Bijvoorbeeld mensen die vluchtelingen met een taalachterstand gaan voorlezen. Of mensen die veel goeds doen voor hun buurt, sportclub of hun wijk.”

De verkiezing heet de SuperStadjer, maar vanuit Click’t spreken we ook heel vaak met studenten die naast hun studie iets terug doen voor hun stadsgenoten. Ook die mogen van Grietje genomineerd worden. “Studenten wonen al snel vier of vijf jaar in de stad en doen vaak ook dingen naast hun studie. Er zijn bijvoorbeeld studenten die maaltijden uitdelen in hun buurt. Dus als die ingeschreven staan in de stad, dan mogen zij ook worden genomineerd.

Vrijwilligerswerk in Stad door het Rode Kruis

Foto: Vrijwilligerswerk in Stad door het Rode Kruis


Ook een Stadjer of student in het zonnetje zetten? Iemand nomineren kan nog tot 1 oktober. Hoe je dat doet, lees je op www.spijsuitdeling.nl. Na 1 oktober gaat de Commissie van Spijsuitdeling (de naam komt uit de tijd dat deze club soep uitdeelde aan de minima in Groningen) de inzendingen beoordelen en de winnaar aanwijzen.