To Diftar or not to Diftar? Afvalteams komen de meningen peilen in de buurten

Geplaatst op:
To Diftar or not to Diftar? Afvalteams komen de meningen peilen in de buurten

Afvalteams vragen Groningers om hun mening.

Gaan we in Groningen betalen per vuilniszak/kliko? Of houden we het huidige systeem aan waarbij je zoveel afval mag wegbrengen als je zelf wil, tegen een vast bedrag per jaar? Die vraag wordt dit jaar beantwoord.

Om het verhaal van zoveel mogelijk kansen te belichten, gaan afvalteams van de gemeente deze week de meningen peilen in de buurten. Inwoners kunnen ook per e-mail hun mening geven, via afval@groningen.nl.

Je vindt de afvalteams hier:

  • Dinsdag (11.00-12.00): Forum Groningen
  • Dinsdag (14.00-15.00): Weekmarkt Ten Boer
  • Woensdag (11.30-12.30): Kruissingel/Plantsoenvijver, Noorderplantsoen
  • Woensdag: 14.00-15.00: Weekmarkt Floresplein
  • Donderdag (19.30-20.00): Forum Groningen
  • Vrijdag (14.00-15.0o): Weekmarkt Haren
  • Zaterdag (11.00-12.00): Winkelcentrum Beijum West

 

Overkoepelend beleid

De gemeente Groningen streeft in eerste instantie naar zo min mogelijk afval“, vertelt de gemeentewoordvoering. “Het afval dat er uiteindelijk overblijft dient zoveel mogelijk gescheiden om opnieuw te kunnen gebruiken.”

Per 2021 moet er een nieuw, overkoepelend beleid komen voor de gehele gemeente, inclusief Haren en Ten Boer. Momenteel wordt in de stad namelijk een vast tarief gehanteerd, terwijl Haren gewend is om te betalen op basis van de hoeveelheid aangeboden afval, ook wel het Diftar-systeem genoemd.

Van de drie voorgestelde opties, zijn er twee opties overgebleven om uitte kiezen:

  • Optie 1: Er wordt een vast bedrag per jaar betaald, gebaseerd op de gezinsgrootte. Ook komen er extra containers voor glas, papier en kleding.
  • Optie 2: Ook in deze optie komen er extra containers. Elk huishouden betaalt een vasttarief en betaalt daarnaast per aanbieding.

 

Containertuintjes

Los van de kosten: vorige week is de start gemaakt om het weggooien van afval groener te maken. Letterlijk, want de eerste containertuin is inmiddels geplaatst.

Wethouder Glimina Chakor onthulde de eerste containertuin van Groningen onthuld bij de Goudflat in Vinkhuizen.

Zwerfafval en bijplaatsingen, waarbij afval naast een container wordt gezet in plaats van dat het er ingegooid wordt, is een groot probleem in Groningen“, aldus Chakor. “Het is mooi dat we in samenwerking met onze inwoners dit probleem kunnen aanpakken. Dat dit gebeurt met extra groen in de wijk is fantastisch.”

De containertuintjes in Vinkhuizen zijn gemaakt van gerecycled plastic en gevuld met winterharde planten..