PvdA wil minder huur bij hoge energierekening

Geplaatst op:
PvdA wil minder huur bij hoge energierekening

Huurders met een hoge energierekening moeten die hoger rekening in mindering kunnen brengen op de huur, vindt de PvdA-fractie in Groningen.

Momenteel is de energierekening volledig voor rekening van de huurder. Ook als de woning slecht is geïsoleerd of als er geen andere energiebesparende maatregelen zijn genomen.

De fractie vindt dit niet eerlijk, want zo ontbreekt de prikkel voor de huiseigenaar om te verduurzamen. “Waarom zouden ze’, vertelt raadslid Krista Boogaard. “De huur wordt toch wel betaald. Isoleren? Niet nodig, de energierekening is voor de huurder.

 

Particuliere verhuurders stimuleren

De maatregel wordt niet gepresenteerd als een stok om mee te slaan, maar vooral als een positieve stimulans.

Wij willen deze particuliere verhuurders stimuleren om hun woningen wel energiezuinig te maken”, aldus Boorgaard. “Verhuurders die nu al hun verantwoordelijkheid nemen hebben dan niets te vrezen. Voor hen verandert er niets.”

Binnenkort onderhandelt Groningen met het rijk over een pilot met het Rijk over een hogere huurliberalisatiegrens. De PvdA-fractie wil tijdens de gemeenteraadsvergadering van woensdag voorstellen om ook een pilot met een koppeling tussen de huur en de energierekening te bespreken.

Een pilot in Groningen zou oplossingen voor heel Nederland kunnen opleveren”, aldus gemeenteraadslid Maarten van der Laan.