Hoe gaan we straks met ons afval om? Dit zijn de drie opties

Geplaatst op:
Hoe gaan we straks met ons afval om? Dit zijn de drie opties

Gaat Groningen voor Diftar, een afvalkorting, of blijft alles zoals het nu is?

Afval. Iedereen heeft het, maar niemand wil het. En dus willen we het liefste zo snel en soepel mogelijk van onze vieze vuilniszakken af te komen. Via de ondergrondse container of – in sommige straten – nog via de ouderwetse kliko.

En dat levert een overweging op. Want hoe gaan we om met de organisatie, de afhandeling en de verdeling van de kosten?

Vragen zoals die staan morgen centraal tijdens de commissievergadering, waar te toekomst van ons afvalbeleid wordt besproken.

En dit zijn de drie varianten.

 

Optie 1: Diftar

In deze eerste variant wordt vastrecht betaald en betaal je per keer dat je afval in de ondergrondse container doet (of de grijze container bij de weg zet). Wie meer afval scheidt, betaalt dus minder.

Optie 2: De huidige variant

Bij deze variant blijf je de afvalstoffenheffing betalen zoals dat nu in ‘de oude gemeente Groningen’ (zeg maar, Stad) al gaat. Wel komen er meer containers voor papier, glas, groente-/fruit-/tuinafval en textiel.

Optie 3: korting

Deze optie lijkt op de vorige optie, met een verschil: je kunt kiezen of het aantal keren dat je afval aanbiedt wordt meegeteld. Is dat gunstig ten opzichte van het gemiddelde huishouden? Dan krijg je een korting op je afvalstoffenheffing.

 

Afvalscheiding, het vervolg

Door de fusie van Groningen, Ten Boer en Haren is er nu geen éénduidig beleid, maar de nieuwe gemeente is wel verplicht om met één beleid te komen. De drie varianten worden daarom morgen door gemeenteraadsleden besproken in een commissievergadering.

De uitkomst van het debat wordt daarna door het college van B&W gebruikt om tot een voorstel voor het nieuwe afvalbeleid te komen. In mei neemt de gemeenteraad daar een beslissing over.