‘Wij willen het licht van Jezus uitdragen in Stad’

Geplaatst op:
‘Wij willen het licht van Jezus uitdragen in Stad’

Donderdagavond vindt Outreach plaats, een evenement waarbij 250 studenten projecten uitvoeren voor én met mensen die het minder goed hebben getroffen in het leven.

Voorbeelden van acties zijn bijvoorbeeld het uitdelen van rozen aan prostituees, bezoek aan het hospice en het spelen van spelletjes met daklozen. Achter Outreach zitten de christelijke studentenverenigingen van Groningen (C.S.F.R., Navigators, GSV en Ichthus), die zo het licht van Jezus wil uitdragen in de stad.

Hilde Pater is van de organisatie en praat ons bij.

 

Hilde, waarom is Outreach belangrijk?

“Outreach is ontzettend belangrijk, omdat het goed is om uit te reiken naar mensen die hulp nodig hebben in je stad. Je geeft zoiets terug aan de stad waarvan jij zoveel krijgt in je studententijd.”

Outreach wordt georganiseerd vanuit de christelijke visie. Wat betekent dit?

“Wij geloven dat God ontzettend veel liefde heeft voor mensen en dat we die liefde mogen laten zien aan mensen in de stad, door ze te helpen. Dit jaar is ons thema ‘Glow in the dark’ en dat is gebaseerd op een tekst uit de Bijbel. In Mattheüs 5 staat dat je je licht mag laten zien en dat je niet verscholen hoeft te blijven. Je licht mag schijnen voor mensen zodat ze jullie goede daden zien, staat daar. En dat is precies wat we met de Outreach willen doen.”

Er staan meerdere acties gepland. Welke actie vind je persoonlijk het meest bijzonder?

“Ik vind zelf rozen uitdelen aan prostituees heel erg bijzonder, omdat we daar ook echt persoonlijk contact hebben met de vrouwen en we ze een bemoediging mee mogen geven. Vorig jaar ging ik zelf voorlezen in de vrouwenopvang van ’t Kopland. Dat heeft ook veel indruk gemaakt. Er zitten daar jonge vrouwen die gevlucht zijn voor geweld, met hun kinderen. Vouwen van mijn leeftijd. Dat is best confronterend. Dat is sowieso iets wat ik heel erg bijzonder vind aan de Outreach: dat je zo geconfronteerd wordt met de ellende in je stad. Het helpt je om de realiteit te zien en te ontdekken hoeveel hulp er nodig is.”

Op welke reacties hoop je?

“Ik denk dat we vooral hopen dat mensen aangeraakt worden door het leed in de stad. Dat ze door de Outreach echt stil mogen staan bij wat er allemaal aan de hand is en de mensen die hulp nodig hebben echt mogen zien. Je hoopt dat het hun houding richting Groningen verandert en dat ze enthousiast worden om verder te helpen. Maar ergens hoop je ook dat het ze aan het denken zet in hun geloof. Wat vraagt God van mij en hoe kan ik dat hier doen?”

Je deed vorig jaar ook mee met Outreach. Wat heeft dat voor jou betekend?

“Voor mij persoonlijk heeft Outreach mijn geloof echt verrijkt. Ik ben best wel verlegen en ik deed in mijn eerste jaar een project waar we met mensen gingen bidden op straat. Sinds dat moment praat ik gemakkelijk in het openbaar over God en bid ik ook makkelijker voor anderen.”

Wanneer is Outreach 2019 voor jou persoonlijk geslaagd?

“De Outreach is voor mij heel snel al geslaagd. Als alle projecten doorgaan dan heb ik er alle vertrouwen in dat de deelnemers daar iets van Gods liefde uit gaan stralen en dat is uiteindelijk het doel! En stiekem hoop ik ook dat ze zelf aan het denken worden gezet over wat kerst nou eigenlijk betekent. Wij vieren dat Jezus op aarde kwam en dat deed Hij ook om er te zijn voor andere mensen, niet voor een kerstdiner.”