Wie wordt dit jaar de Superstadjer?

Geplaatst op:
Wie wordt dit jaar de Superstadjer?

De zoektocht naar de Superstadjer is begonnen. De Superstadjer is de vrijwilliger die zich het meest heldhaftig inzet voor goede doelen.

De prijs voor de Superstadjer werd vorig jaar voor het eerst in het leven geroepen. Het idee: heldhaftige vrijwilligers in het zonnetje zetten. Dit jaar vindt de zoektocht naar de Superstadjer opnieuw plaats (foto’s van de genomineerden van 2016 hieronder).

Stad kán niet zonder vrijwilligers

De wedstrijd is hard nodig, vindt Grietje de Jong van de Commissie van Spijsuitdeling (de organisatie achter de Superstadjer). “Ik denk niet dat Groningen zonder vrijwilligers kan”, vertelt Grietje. “Dat is ondenkbaar.”

Sportclubs zouden bijvoorbeeld niet kunnen bestaan zonder vrijwillige inzet. “Denk aan alle ondersteuning die de ouders aan een sportclub geven. Van het besturen van een club tot het fluiten tijdens een wedstrijd. Die ondersteuning is onmisbaar.”

Burgemeester Peter den Oudsten vatte de rol van vrijwilligers vorig jaar heel treffend samen. “Vrijwilligers lopen de gaten dicht”, vertelde de burgervader tijdens de bekendmaking van de Superstadjer van vorig jaar.

Lees ook:  Hoe doe je dat (2)?!?

Grietje is het eens met Den Oudsten. “Zo zien wij dat ook. Er is zó veel vrijwilligerswerk wat noodzakelijk verricht moet worden.” Grietje noemt een organisatie als Humanitas als voorbeeld. “Die zoeken doorlopend vrijwilligers. Bijvoorbeeld voor kindervakantieweken, voor hulp in de dagbesteding of  om rolstoelbusjes naar de dagbesteding te rijden. Zo’n organisatie heeft een heel uitgebreid netwerk van vrijwilligers nodig.”

En volgens Grietje zijn het niet alleen de grote organisaties die bestaan dankzij vrijwilligerswerk. “Bijvoorbeeld wijkactiviteiten, die de samenhang bevorderen.”

Stadjers én studenten

De prijs mag dan wel vernoemd zijn naar de Stadjers, maar uiteraard zijn studenten óók welkom om hun generatiegenoten te nomineren. Want wie met enig regelmaat rondkijkt op stadclickt.nl, weet dat studentenclubs het ene positieve initiatief na het andere ondernemen. Van taalles aan nieuwkomers, tot kleding inzamelen voor daklozen en het voetballen met kinderen met een beperking.

Grietje reageert verheugd als we een paar voorbeelden van vrijwilligerswerk door studentenverenigingen noemen. “Ja, natuurlijk zijn die nominaties hartstikke welkom. Vorig jaar waren er geen studenten genomineerd, maar we zien graag nominaties verschijnen als er aanleiding toe is. De studenten vormen een belangrijke groep inwoners.”

Lees ook:  Waar is die ingang gebleven?

street-store-in-groningen-1

Dus… Ken je iemand?

Iemand nomineren? Dat kan vanaf vandaag. De volledige speluitleg staat op deze website, maar het idee is simpel: nomineren doe je door iemand aan te dragen en het formulier door minstens drie anderen te laten ondertekenen.

De uiteindelijke winnaar wordt beloond met een mooie geldprijs: een cheque van € 500 voor zichzelf en een tweede cheque van € 1000 voor een door de winnaar aan te wijzen goed doel in de stad Groningen.