Voormalig student doneert 35 miljoen aan de RUG

Geplaatst op:
Voormalig student doneert 35 miljoen aan de RUG

We hebben in het verleden vaak benefiet omissies van studentenverenigingen horen zeggen dat ze graag iets terugdoen voor de stad. Eén voormalige RUG-student heeft de overtreffende trap gevonden: hij of zij doneerde 35 miljoen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dat maakte de RUG zojuist bekend in een persbericht.

Anonieme donateur

Wie de ex-student is, maakt de universiteit niet bekend. De donateur heeft aangegeven anoniem te willen blijven.

De blijdschap aan de kant van de RUG is er niet minder om. Collegevoorzitter prof. dr. Jouke de Vries: “Wij zijn blij en dankbaar voor deze enorme schenking aan het Ubbo Emmius Fonds. Het is in onze historie niet eerder voorgekomen dat een alumnus zo’n enorm bedrag heeft nagelaten ten gunste van wetenschappelijk onderzoek.

Volgens De Vries biedt de donatie de kans om substantieel te investeren in fundamenteel en toegepast onderzoek. De donateur heeft zelf de eerste bestemming bepaald voor de schenking: het Groningen Cognitive Systems and Materials Center.

CogniGron krijgt de beschikking over een bedrag van 30 miljoen euro. Bij dit onderzoek van de Faculty of Science and Engineering werken onderzoekers sinds 2018 aan het ontwikkelen van materialen voor de nieuwe generatie computers.