Vijf vragen over Sint Pannekoek

Geplaatst op:
Vijf vragen over Sint Pannekoek

Morgen is Sint Pannekoek. Vijf vragen over dit relatief nieuwe volksvermaak.

 

1: Sint Pannekoek, wat is dat nou weer?

Sint Pannekoek is een feest, ontsproten aan het brein van striptekenaar Jan Kruis. Het verhaal gaat dat de goede man aan het krassen was op zijn papier en ter plekke een feestdag bedacht: Sint Pannekoek.

 

2: Wat doe je tijdens Sint Pannekoek?

Simpel: pannenkoeken eten. En je legt er ééntje op je hoofd, want dat is de traditie. Op verschillende plekken in de stad komen mensen bij elkaar voor een gratis maaltijd, waarbij een vrijwillige donatie is toegestaan (maar niet verplicht wordt gesteld). En dus maak je zelf uit wat je maaltijd je waard is.

 

3: Is het wat?

Dat laten we aan de bezoekers over. Maar laten we het zo zeggen: het afgelopen jaar was een topjaar, waarbij in het oude PostNL-gebouw alleen al ruim 3500 pannenkoeken werden gebakken. Dit jaar vindt Sint Pannekoek plaats in een ietwat afgeslankte vorm, op vier locaties: het Jong Humanistisch Verbond (W.A. Scholtenstraat), MFC De Stroming (Beijum), Edanz (De Hoogte) en Huis de B  (Schildersbuurt).

 

4: Hoort dit bij Groningen?

Wij vinden van wel. Wat ooit begon als een grapje van Jan Kruis, is inmiddels uitgegroeid tot een happening waar honderden, zo niet duizenden gezinnen blij van worden. Van alle steden in Nederland is Sint Pannekoek het populairste in Rotterdam en Groningen; treffend genoeg ook gelijk de twee van de armste steden van Nederland. Of dat met elkaar te maken heeft? Dat zou zomaar kunnen.

 

5: Wat zou Jan Kruis hiervan hebben gevonden?

Waarschijnlijk zou hij heel trots zijn geweest, vindt Annabelle Spanjaard, die vorig jaar het hoofdfeest in The Big Building organiseerde. Trots dat zijn feest nu óns feest is. Annabelle: “Ik denk dat hij het met een héle grote glimlach gade zou slaan. En dat hij heel trots zou zijn.” 

 

Honger? Alle locaties vind je op sintpannekoekgroningen.nl/