“Studenten kunnen miljoenen besparen”

Geplaatst op:
“Studenten kunnen miljoenen besparen”

Studenten in Groningen kunnen per jaar 2 miljoen euro aan stookkosten besparen. Dat is de uitkomst van het pilot-project Student Challenges.

Projectleider Malissa Oude Sogtoen legt uit. “Studenten verbruiken per maand € 70 aan gas en licht. Tijdens de pilot is het gelukt om het gasverbruik met 5 procent te verlagen. En stroom met 7 procent.”

Aangezien één vijfde van de Groningers studeert, komt dit neer op 2 miljoen voor alle studentenhuizen. En zou je ook de Stadjers meerekenen, dan loopt de besparing pas écht in de miljoenen.

light-bulb-503881_960_720

Student Challenges

Tijdens de Student Challenges zochten zes studentenhuizen naar manieren om stroom te besparen. Zes maanden lang gingen ze besparen, testen en meten.

Voor de studenten een leuke manier om een prijs binnen te slepen (gefeliciteerd, Huize Haddinge en Huize Easide).

Wetenschappers aan de faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen van de RUG keken over hun schouders mee en deden wetenschappelijk onderzoek naar hoeveel energie we nu eigenlijk verspillen.

electrical-power-lines

Energie is niet tastbaar

Duurzaam energiegebruik is een kwestie van bewustwording, vindt Malissa. “Energie is niet tastbaar. CO2 ook niet. Je hebt instrumenten nodig om verspilling te laten zien.”

Deelnemende studentenhuizen kregen daarom een monitoringssysteem in de meterkast. Zo kon een student zien hoeveel je precies bespaart als je een lamp uitdoet.

huis2

Go for it!

Leuk dat we zoveel kunnen besparen, maar gaan we dat ook echt doen? Als het aan Malissa ligt, wel. “We zijn momenteel in gesprek met bedrijven en organisaties. We laten partijen aanhaken en zorgen dat die 2 miljoen straks ook echt wordt gehaald. “

Dat heeft tijd nodig, verwacht Malissa. Bestuurders in bedrijven hebben wel het idee dat ze wat met duurzaamheid moeten doen. Maar zitten wel allemaal met een hele volle agenda. “Iedereen vindt duurzaamheid heel belangrijk, maar het komt niet overal van de grond.”

sunset-208771_960_720

Reden genoeg

Klimaatverandering is reden genoeg om duurzaam te leven. Malissa: “Werken aan duurzaamheid geeft een hoop voldoening. Het levert niet gelijk geld op, maar wel het goede gevoel dat je samen aan de toekomst werkt.”

Meer over het pilotproject op studentchallenges.nl. Of het project volgend jaar wordt herhaald, dat krijgen we nog te horen. Like ons op Facebook om op de hoogte wilt blijven!