Topdrukte in goede doelen-restaurant Happietaria

Geplaatst op:
Topdrukte in goede doelen-restaurant Happietaria

In de laatste weken van het jaar is de kerstgedachte volop aanwezig in het goede doelenrestaurant Happietaria in de Peperstraat. Gulle bezoekers zorgen voor een topdrukte.

Het restaurant opent jaarlijks op 21 november de deuren en is precies één maand open. Voor drie gangen tel je ongeveer twintig euro neer. Voor dit geld scoor je niet alleen een goede maaltijd, je steunt er ook een goed doel mee: de slachtoffers van burgeroorlogen in Bolivia en Columbia.

De combinatie van goed eten en het steunen van een goede doel is reden genoeg voor grote groepen Groningers om het restaurant te bezoeken. En dus wordt er  rond de klok gewerkt door de poule van de bijna honderd studenten die de tent runnen.

 

Vol restaurant

Als we Happietaria binnenlopen is het bijna zeven uur. Het pop-up-restaurant zit zo goed als vol, met ruim vijftig dinerende mensen. Voornamelijk Stadjers, aangevuld met een handvol hongerige studenten. Achterin de zaak zien we nog een paar lege tafeltjes, maar het overgrote deel van de plekken is bezet. Niet slecht voor een doordeweekse avond in de stad.

Aan één van de weinige lege tafeltjes spreken we Heline Vlieg, één van de initiatiefneemsters achter de Happietaria 2017. Het restaurant is nog maar net open, maar zijzelf was al vroeg aanwezig. “Mijn werkdagen beginnen om één uur ’s middags en eindigen meestal om één uur ’s nachts“, vertelt ze dapper.

De uren voor de dagelijkse opening zijn hard nodig om alles geregeld te krijgen, meldt de studente. “Er komt namelijk een hoop bij kijken. Zorgen dat het afval opgehaald wordt en tegelijk zorgen dat het eten – geleverd door sponsoren zoals visboeren en groothandels – deze kant op komt.”

Lees ook:  Yes.... WinterWelVaart gaat doorrrrrrrr

En er is was. Héél veel was. Heline: “Ga maar na. Het hele personeel draagt bedrijfskleding, wat aan het einde van de dag de was in gaat.” En dan zijn er nog stapels met vaatwasdoeken, het onvermijdelijke resultaat van een goedlopend restaurant. “De wasmachine draait hier echt van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat“, lacht de studente.

 

Een volle buik voor een goed doel

Popup-restaurant Happietaria strijkt elk jaar rond deze tijd neer op een locatie ergens in de stad (dit jaar, net als vorig jaar, in de Peperstraat). Het restaurant wordt op vrijwillige basis gerund door studenten en heeft als doel om geld in te zamelen voor diegenen die het harder nodig hebben dan wij.

Dit jaar zamelt Happietaria geld in voor vrouwen in Colombia en Bolivia. Voor het bestuur was het een makkelijke keuze om te maken, gebaseerd op de verschrikkelijke verhalen uit die landen die soms de media halen. “Deze vrouwen zijn slachtoffer van een slepende burgeroorlog en hebben de meest nare dingen meegemaakt“, vertelt Heline.

De opbrengsten van Happietaria worden gebruikt om deze kwetsbare  vrouwen een hoopvolle toekomst te bieden. “Met het geld komen er plekken beschikbaar in safehouses en krijgen de vrouwen goed juridisch advies.” Ook komt er extra voorlichting bij kerkgemeenschappen. “Hierdoor worden problemen voorkomen doordat misbruik eerder wordt gesignaleerd.”

Lees ook:  Evenementen in Groningen (die nog niet zijn afgelast vanwege corona)

 

Michelinster waard?

happietaria groningen 2017 1
Als we door het volle restaurant lopen, zien we het harde werk van de studenten afstraalt op het humeur van de bezoekers. Want overal zien we tevreden klanten. “Lekker toetje m’jong!”, roept een oudere meneer lachend als de jeugdige kelner hem zijn dessert komt brengen. “Ziet er goed uit.”

De studenten genieten van de enthousiaste reacties van de bezoekers. “Je merkt dat ze het erg kunnen waarderen“, vertelt Heline. “De Stadjers reageren heel enthousiast. Natuurlijk weten wij zelf ook wel dat ons eten niet van de kwaliteit is van een restaurant met een Michelinster, maar ze zijn toch heel tevreden. Bezoekers waarderen dat er hier zo hard wordt gewerkt“.

In de keuken is het inmiddels een drukte van jewelste. Logisch, want de bestellingen stromen binnen. Carpaccio’s, kip met spek, de traditionele happieburgers en de hippe poké bowls: allemaal worden ze in een recordtempo klaargemaakt door de vingervlugge studenten in de keuken.

Of de hardwerkende studenten zélf nog toekomen aan hun avondeten? Heline schiet in de lach als we haar deze vraag stellen. “Meestal zorgen we voor een hele schotel patat voor alle studenten, maar bij mij schiet het eten er nog wel eens bij in. Ik doe dan mijn best om tussen het werk door snel nog even een maaltijdsalade te eten.”

Happietaria is nog open tot en met 21 december. Voor zo’n twintig euro heb je drie gangen, dus wat let je?