‘Tijdens Outreach zien we waar we normaal onze ogen voor sluiten’

Geplaatst op:
‘Tijdens Outreach zien we waar we normaal onze ogen voor sluiten’

In de Bijbelverhalen was Jezus barmhartig voor prostituees, misdadigers en zieken. Christelijke studenten in Groningen volgen zijn voorbeeld tijdens Outreach op 21 december. “Je komt dan in straten die je normaal zou mijden.”

Als we Eva Compaan ontmoeten bij het Christelijk Centrum in de Korreweg, zit ze volop in het werk wat bij de organisatie van Outreach komt kijken. “Vooral overzicht bewaren en sturing geven“, vertelt ze. En dat is nodig, want het jaarlijkse evenement Outreach is groeiende in de stad.

Tijdens Outreach verspreiden aanstaande donderdagavond zo’n 250 leden van christelijke studentenverenigingen zich over de stad. Het doel is om een gebaar te doen naar de mensen die dat het hardste nodig hebben. Het programma is bomvol, variërend van het bezoeken van eenzame ouderen tot poolen met ex-gedetineerden en een beauty-avond met gehandicapten.

Outreach is georganiseerd vanuit de Christelijke insteek“, vertrouwt Eva ons toe. “De meesten van ons leven ons leven met de volle aandacht van anderen. Maar sommige mensen in de maatschappij krijgen niet de aandacht die ze verdienen.”

 

Vorig jaar maakte een grote indruk

Eva raakte in het bestuur verzeild nadat ze vorig jaar als vrijwilligster deelnam aan Outreach. Een ervaring die een hele grote indruk op haar maakte.

Vorig jaar deelde ik rozen uit aan prostituees. Dan kom je in straten die je normaal gesproken liever mijdt.” De studenten bezochten de dames in hun kamers en mochten bij één zelfs naar binnen. “Dan zie je dat een klein gebaar zorgt voor een groot geluk. En je ziet dat het eigenlijk ook allemaal gewone vrouwen zijn.”

Voor veel van de vrijwilligers is de avond een grote eye-opener, vindt Eva. Want als student groei je op in rijkdom en gaan de minder goede kanten van de stad compleet aan je voorbij. “Tijdens Outreach beseffen we dat er dingen onder onze neus gebeuren, dingen waarvan we niet bewust zijn of die we liever niet willen zien.”

En dat is het mooie van zo’n avond. “Je komt in aanraking met mensen die je anders niet ziet. En je krijgt de kans om iets moois te doen voor een ander. Ik heb dan wel geen geld te doneren, maar ik kan toch bijdragen door mijn tijd weg te geven.”

Meer over Outreach lees je outreachgroningen.nl.