SuperStadjer-wedstrijd beloont bescheiden vrijwilligers

Geplaatst op:
SuperStadjer-wedstrijd beloont bescheiden vrijwilligers

De SuperStadjer-wedstrijd is een zoektocht naar de Groninger die zich het meest heldhaftig inzet voor andere Groningers.

Die waardering is hard nodig, vertelt de organisatie. “De stad kan niet zonder deze mensen.”

 

De vrijwilligers verdienen het

Bij de SuperStadjer-wedstrijd worden vrijwilligers op een voetstuk geplaatst. Want dat verdienen de vrijwilligers van Groningen, vertelt Petra Meijer ons namens de organisatie.

Mijn ervaring is dat vrijwilligers vaak heel bescheiden zijn over hun eigen inzet. Ze vinden het zelf heel vanzelfsprekend.”

Maar vanzelfsprekend is het helemaal niet, merkt Petra terecht op. “Vrijwilligers maken soms met kleine dingen een groot verschil. Iemand een luisterend oor bieden, en zo diegene uit een isolement halen, kan het leven van die ander net even wat aangenamer maken.”

 

Mantelzorg overbelast, dus vrijwilligers zijn onmisbaar

Veel activiteiten van vrijwilligers zijn onzichtbaar en daardoor voor het grote publiek onbekend, maar blijken heel waardevol.

Zeker in deze tijd, waarin de zorg en de mantelzorg zijn overbelast“, vertelt Petra.

Vrijwilligers ontvangen weliswaar geen beloning, maar hun inzet is onbetaalbaar.

De Commissie van Spijsuitdeling (die de jaarlijkse zoektocht organiseert) vindt daarom ook dat de stad niet zonder vrijwilligers kan. “Sportverenigingen en buurtverenigingen zouden niet kunnen bestaan zonder de inzet van vrijwilligers.”

Daarom staat de winnaar van de SuperStadjer eigenlijk symbool voor alle ándere vrijwilligers, besluit Petra.

 

Derde keer SuperStadjer

Het doel van deze wedstrijd (die dit jaar voor de derde keer wordt gehouden) is om Groninger vrijwilligers in de spotlight te zetten.

De winnaar ontvangt een geldbedrag van in totaal € 1500. Daarvan is € 500 voor de winnaar zelf en € 1000 voor het goede doel waar de winnaar zich voor inzet.

De SuperStadjer wordt gekozen uit een poule genomineerden. Ken jij iemand die deze prijs verdient? Nomineer dan die persoon voor 15 oktober, en wie weet wordt jouw genomineerde in december uitgenodigd in het Stadhuis.

 

Zij gingen de winnaar van 2018 voor:

 

SuperStadjer 2017: Christien de Ruiter

Christien de Ruiter is de SuperStadjer van 2017

Superstadjer 2016: Wim Oosterbeek