Studentenverenigingen maken samen een vuist tegen homofobie

Geplaatst op:
Studentenverenigingen maken samen een vuist tegen homofobie

Woensdag hangt er een regenboogvlag aan de gevels van de grote studentenverenigingen van Groningen. Samen maken de clubs een vuist tegen homofobie.

De actie vindt plaats in het kader van de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Met de vlag laten de verenigingen zien dat homohaat niet acceptabel is en dat ze diversiteit verwelkomen. Van Vindicat tot Albertus Magnus, van Dizkartes tot en met Cleopatra: bijna alle verenigingen doen mee.

Samenwerking politiek en studenten

De stunt is een gezamenlijk initiatief van studentenvereniging Ganymedes en de lokale politieke partij Student en Stad. Fiene van Bodegrave – secretaris van Student & Stad en één van de initiatiefnemers – was positief verrast toen ze een rondje langs de studentenverenigingen deed, om te kijken of er animo was voor de actie.

Vooraf wist ik niet hoe het onderwerp bij de verenigingen lag. Ik wist niet of het een taboe was of het tegenovergestelde.” Na de eerste rondgang bleek het helemaal geen taboe te zijn.

Studentenverenigingen in Groningen zijn allemaal een groot voorstander van seksuele diversiteit“, vertelt Fiene. “Maar ze weten nog niet allemaal hoe je dat uitdraagt. Met deze actie willen we laten zien dat het niet gaat om je voorkeur, maar wie jij bent als persoon.”

Uiteindelijk lukte het de initiatiefnemers om een indrukwekkende lijst studentenverenigingen aan te laten haken. Vindicat, Bernlef, Gyas, Cleopatra, Albertus: alle grote namen zijn van de partij.

En daar blijft het niet bij, want het enthousiasme van de organisatie sloeg ook over naar studieverenigingen en studentensportclubs. Ook de Rijksuniversiteit Groningen haakt aan en zorgt voor een fotomoment met het hele College van Bestuur. Dus kun je wel zeggen dat de stad op woensdag er kleurrijk bij hangt.

Homofobie, dat is raar

Dat er zoveel studentenverenigingen aanhaken is goed nieuws voor Ganymedes, de studentenvereniging voor lgbt (lesbian, gay, bisexual, transgender)-studenten. De club springt elk jaar op de bres voor awareness en krijgt nu zo’n beetje heel studerend Groningen met zich mee.

Bestuurslid Daniël Hofstede is lyrisch. “Het idee slaat aan en dat is fantastisch. Samen kun je immers veel meer dan alleen.”

De awareness is belangrijk, merkt hij op. “Anno 2017 zou je je ons inziens moeten realiseren dat je mensen pijn doet wanneer je je uitspreekt als homofoob. Samen met de studentenorganisaties proberen wij juist te zeggen dat seksuele diversiteit onderdeel is van het studentenleven, niet homofobie.

Een verklaring voor de animo heeft hij wel. Op studentenverenigingen in het algemeen is vaak een stempel gedrukt. En stempels, dat is juist iets waar deze dag een einde aan moet maken. Daniël: “Door de regenboogvlag op te hangen, vieren ze hun diversiteit. Want zelfs binnen een vereniging die vaak over één kam wordt geschoren, is een hoop diversiteit te ontdekken.”