Studententeams aan de slag in de Korrewgwijk: ‘win-win voor iedereen’

Geplaatst op:
Studententeams aan de slag in de Korrewgwijk: ‘win-win voor iedereen’

Na een succesvolle start in Paddepoel heeft WIJS een tweede locatie geopend in de Korreweg. In het Floreshuis staan studententeams twee ochtenden per week klaar voor hulp aan de wijkbewoners.

Vanuit hun opleiding aan de Hanzehogeschool krijgen ze specifieke opdrachten, met als uiteindelijke doel om wijkbewoners met raad en daad bij te staan. “Een win-win-situatie voor iedereen“, noemt projectleider Harald Hilbrants het.

We bezoeken WIJS op hun nieuwe locatie.

 

Hoe open je een tattooshop?

Als we in de ochtend het WIJS-kantoor in het Floreshuis binnenkomen, ontmoeten we Harald en student Thijs Wind. Het is nu nog rustig. Een momentopname, die gelukkig niet vaak geldt. “Vooral op de donderdag is het hier erg druk“, merkt Harald op. “Dan werken hier vijftien studenten en hebben we veel bezoekers. Dan is het hier erg druk”.

Buurtbewoners kunnen op het steunpunt terecht met vragen, van belastingzaken tot en met ondernemersvragen. Bedrijfskundestudent Thijs bemant het ondernemersloket en vertelt. “Vandaag was er iemand die zich afvroeg hoe je een tattooshop opent, want dat wou hij graag.” Thijs neemt dan zo’n vraag aan en zoekt het uit. “Tijdens zo’n bezoek geven we het antwoord in grote lijnen. Een team van juridische studenten pakt daarna de vraag over en werkt samen met hem een plan uit.”

Ook praktische zaken komen aan bod. “Bij ons is het altijd gelijk te merken als het Noordelijk Belastingkantoor brieven heeft verstuurd“, vertelt Thijs. “Dat levert altijd vragen op over waar de aanslag voor is en wat ermee gedaan moet worden.

 

‘De vraag kwam vanuit de wijk’

Het concept van WIJS is al jarenlang succesvol in Paddepoel, waar de organisatie vanuit het winkelcentrum laagdrempelige hulp biedt. Ook daar is sprake van een hechte samenwerking met de WIJ-teams, waarbij minder complexe vraagstukken worden doorverwezen naar de studententeams

De uitbreiding naar de Korreweg ging heel natuurlijk, horen we van Harald. Er was al een langere tijd de wens om het succesvolle WIJS-concept uit te breiden naar andere wijken, en in de Korreweg kreeg de organisatie een kans op een presenteerblaadje aangereikt.

“Zowel vanuit het WIJ-team als het bewonersinitiatief de Blije Business kwam de vraag of wij studenten zichtbaarder in de wijk willen maken“, vertelt Harald.

 

De Korrewegwijk is merkbaar anders dan Paddepoel

De opzet van het bewonersloket mag dan hetzelfde zijn als van het originele concept in Paddepoel, toch voelt een andere wijk ook weer nieuw. “De populatie in de Korrewegwijk is net anders dan in Paddepoel, waardoor ook de vragen van andere aard kunnen zijn”, vertelt Harald.

Een kans voor WIJS om een meerwaarde te bieden? Harald vindt van wel. “Studenten helpen hier mensen met hun financiële zaken, zoals betalingsregelingen en kwijtscheldingen. Voor de bewoner is die hulp welkom en voor de student is het een leerzaam moment. Daarmee willen we een win-win-situatie creëren, waar zowel de student als de wijk beter van wordt.”

Een ander verschil is dat in de Korreweg de groep studenten groter, maar dat de huizen en de Stadjers nog wel eens langs elkaar heen leven. Iets waar WIJS een positieve draai aan wil geven.

In Paddepoel hebben we gezien dat dat kan. Toen de studentenhuisvesting daar uitbreidde, werd er wel eens geklaagd door de buurt. Maar door jarenlang bezoekers te helpen met hun hulpvraag, is er positieve beeldvorming van de studenten“, analyseert Harald. “In de Korrewegwijk willen we nu hetzelfde bereiken.”