Studenten van WIJS helpen ouderen door belastingdoolhof

Geplaatst op:
Studenten van WIJS helpen ouderen door belastingdoolhof

Veel ouderen hebben er moeite mee: de jaarlijkse belastingaangifte. Rechtenstudenten van WIJS Caten Tat en Gerben Knol helpen ze door het digitale doolhof heen. Gratis en voor niets.

Nu de overheid steeds meer digitaal gaat, loopt een groep Stadjers tegen een probleem aan: hoe doe je nu je aangifte? Caten: “Veel ouderen hebben vragen over de belastingaangifte. Ze moeten de aangifte digitaal doen, maar hebben geen computer. Of ze snappen de website niet.”

belastingdienst

Juridisch Steunpunt in Paddepoel

Wie ook moeite heeft met de blauwe envelop, kan terecht bij het Juridisch Steunpunt in winkelcentrum Paddepoel. Hier zitten studenten klaar om Stadjers te helpen met problemen waar ze tegenaanlopen. Caten: “We zijn heel laagdrempelig, mensen lopen hier zo naar binnen voor advies.”

Caten gebruikt de kennis uit zijn studie Bestuursrecht om anderen te helpen. “Soms gaat dat over de regeltjes, de andere keer help ik iemand om de website in te vullen.”

 

IMG_0207

WIJS

Het juridisch steunpunt hoort bij het project Wijk Inzet door Jongeren & Studenten, oftewel WIJS. Vanuit het hoofdkwartier in winkelcentrum Paddepoel bedenken de jongeren manieren om de buurt leuker, leefbaarder of veiliger te maken. Soms met een leuke actie (zoals een fietstocht waarbij senioren in een riksja door de stad gaan), soms door mensen in de bijstand te helpen om een eigen zaak op te zetten.

Het doel is om het onderwijs van de Hanze en de RUG te verbinden met de wijken. Harald Hilbrants van de gemeente Groningen, één van de initiatiefnemers, is tevreden. “Stadjers denken dat studenten erg op zichzelf zijn gericht: altijd bezig met studie, bijbaan en vrienden. Wij laten zien dat studenten juist ook heel betrokken zijn.”

Op dit moment hebben zo’n 400 studenten van allerlei studierichtingen  activiteiten voor WIJS opgezet en uitgevoerd.

IMG_0221

WIJS is elke dag open in winkelcentrum Paddepoel. Studenten zitten klaar om te helpen met juridische, financiële of maatschappelijke vragen. Meer weten over wat WIJS doet voor de buurt? Check ze op Facebook.