Student en Stadjer komen bij elkaar dankzij WIJS

Geplaatst op:
Student en Stadjer komen bij elkaar dankzij WIJS

Studenten zichtbaar én behulpzaam in de wijk: dat is de mission statement van WIJS in een notendop. Harald Hilbrants, één van de bedenkers, blikt terug op het pilotjaar 2016 en kijkt vooruit naar de komende periode.

Als we Harald ontmoeten is hij in een opperbeste stemming. “WIJS is groeiende. We hebben nu twintig studenten die structurele dingen doen en zo de kerngroep vormen.” En dat is belangrijk, merkt Harald op, want die kerngroep laat zien wat studenten Groningen te bieden hebben. “Voor ons is het simpel: borst vooruit en uiten wie wij zijn.” En daarmee wil Harald in Groningen definitief afrekenen met het hardnekkige stigma van studenten die overlast veroorzaken. “Wij draaien het om. Studenten zijn geen last voor hun wijk, maar ze kunnen je óók helpen.”

WIJS in een notedop

Vanuit het hoofdkwartier in Paddepoel heeft WIJS (Wijk Inzet Jongeren & Studenten) het doel om de kennis en kunde van studenten te gebruiken om de wijk te verbeteren. De ene keer als stage, de andere keer als een studieopdracht, maar altijd opbouwend. “Je hebt de kerngroep die altijd aanwezig is. Daaromheen hebben we studenten die projecten doen: losstaande opdrachten vanuit het onderwijs, opdrachten die een tijdje in beslag nemen. En er is nog een derde groep, de grootste groep, die onderzoek doet en projecten uitvoert. Kortlopende projecten voor één of twee studiepunten.”

Het afgelopen jaar was een pilotjaar, waarin Harald hard werkte om vorm te geven aan ‘zijn’ organisatie. Het was een jaar met alles erop en eraan. “Het is zoeken naar wat werkt. Sommige dingen liepen heel goed, andere dingen gaan we meer uitwerken.” Maar door de bank genomen ging het super. “De structuur is nu wat ik voor ogen had toen wij het opzetten. In Groningen wordt het zichtbaar en tastbaar wat we doen.”

wijs-brengt-student-en-stadjer-in-groningen-bij-elkaar-4

De plannen van WIJS voor het komende jaar

Het doel is om komend jaar 1200 studenten te betrekken bij WIJS. Dat betekent professionaliseren, zichtbaar worden en betrokken blijven. Studenten gaan onderzoek doen, activiteiten organiseren, advies geven en initiatieven nemen. “Het belangrijkste is dat mensen die bij ons binnenkomen, geholpen worden.” Daarom zitten er dagelijks studenten klaar om buurtbewoners te ondersteunen. “Bijvoorbeeld met juridische vraagstukken, financiële issues, maatschappelijk werk en ondernemen.”

wijs-brengt-student-en-stadjer-in-groningen-bij-elkaar-2

Een greep uit de agenda

  • Feestdagen: kerstactiviteiten in de Rivierenbuurt
  • DIY-toolkit: tijdens Let’s Grow gaat WIJS een markt en workshop organiseren bij Minerva. Centraal staan 7 wijken waarin veel studenten wonen. In totaal 200 studenten maken een DIY-toolkit vol tips en tops over hoe je met elkaar samenleeft
  • Juridisch steunpunt: Stadjers kunnen voortaan met hun juridische vragen terecht op het WIJS-kantoor in Paddepoel. Gratis.
  • Financieel steunpunt: vragen over budgettering, boekhouding of schuldhulp? “Voor veel mensen zijn dit nog grote grijze gebieden”, vertelt Harald. Speciaal voor deze mensen richt WIJS een loket op in Paddepoel voor gratis hulp en advies.
  • Ondernemers: om ondernemers op weg te helpen, komt WIJS met een ondernemersborrel. Ook wordt het bestaande ondernemersloket uitgebreid
  • Winkelcentrum Paddepoel: hoe kunnen we Paddepoel meer sjeu geven? Met deze vraag gaan drie groepen studenten aan de slag.
  • Veilige studentenhuizen: samen met politie, brandweer en de University College gaan studenten de veiligheid van studentenhuizen checken.

wijs-brengt-student-en-stadjer-in-groningen-bij-elkaar-3

Meer weten over WIJS? Check ze op Facebook of bezoek de onlangs vernieuwde website.