Aanmoedigingsprijs is ode aan de vrijwilliger

Geplaatst op:
Aanmoedigingsprijs is ode aan de vrijwilliger

De zoektocht naar de Sportvrijwilliger van het Jaar is begonnen. De prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt en is een ode aan de vrijwilliger.

Sportclubs kunnen niet zonder hun vrijwilligers. De schoonmaakster, de kantinedame en de man die op zaterdagochtend in alle vroegte de pionnen op het veld zet. “Zonder deze mensen zouden sportclubs omvallen“, vertelt Amanda Straatman van de organisatie.

Om deze mensen in het zonnetje te zetten, wordt dit jaar voor de tweede keer de Sportvrijwilliger van het Jaar gezocht. Een zoektocht naar heldhaftige vrijwilligers zonder wie de sportclubs niet zouden kunnen bestaan. De winnaar van de prijs ontvangt de titel én een geldbedrag van tweehonderd euro.

Heleboel passie

Vanuit haar werk voor de Verenigbare Club bezoekt Amanda veel sportverenigingen in Stad en Ommeland. Keer op keer is ze onder de indruk van de passie waarmee mensen zich inzetten, vertelt ze ons. “Mensen zijn trots op hun taak en zetten zich met een heleboel passie in. Van de penningmeester die zijn best doet om de boeken op orde te krijgen, tot de kantinedame die trots is omdat mensen haar vertellen dat de kantine zo lekker ruikt.”

Met de prijs wil men een stukje bewustwording creëren Amanda: “Wat we zeggen is: kijk nou eens wat voor een toewijding en een talent er rondloopt binnen de clubs.”

En dat is nodig, meent de organisatie. “In de praktijk merken we dat vrijwilligers vaak als vanzelfsprekend worden gezien. Maar dat is het niet. Met deze prijs laten we zien dat hun werk niet onopgemerkt is. We zien het harde werk wat ze verrichten.

Verhalen

Voor de wedstrijd zoekt de organisatie nu verhalen over vrijwilligers. De organisatie belooft de verhalen van de genomineerden te vertellen in een reeks reportages. “Dat betekent dat we in gesprek gaan met die mensen. Want zo kom je erachter wat iemand drijft. Dat levert soms verrassende antwoorden op. Je ziet hun voldoening en gaat uiteindelijk anders kijken naar iemand’s talenten.”

Iemand nomineren kan tot 23 mei via deze website.

Lees ook:  15 bezienswaardigheden in Groningen