Sjekkie in ’t bekkie en opruimen maar

Geplaatst op:
Sjekkie in ’t bekkie en opruimen maar

In de Korrewegwijk slaan bewoners de handen ineen om de wijk op te ruimen. En ze komen heel wat zwerfvuil tegen, de harde werkers van het Bewoners Beheer Team in de Korrewegwijk. 

Als we het team ontmoeten zijn ze nog geen uur onderweg, maar de eerste mobiele prullenbak is al bijna helemaal vol. Plastic flessen, verpakkingsmaterialen en lege sigarettenpakjes: allemaal troep die achteloos is achtergelaten in de volkswijk in het noorden van de stad.

En je kunt zeggen wat je wilt, maar ze hebben eer van hun werk. We ontmoeten het team op een grasveldje vlak naast de supermarkt, waar het goede gras laat zien dat hier hard is gewerkt. Het hele veldje oogt spik en span.

 

Vakkundig de prullenbak in

Tweemaal per week maakt het bewonersteam een tocht door de Korrewegwijk heen, waarbij ze al het zwerfvuil met een grijper vakkundig in de mobiele prullenbak zwengelen.

Niet alleen houden ze de wijk schoon, ook geeft het de leden van het team een zinvolle invulling van hun middagen. En dat is nodig, want ook in dit deel van de stad neemt de eenzaamheid bij bewoners handoverhand toe.

Neem nou Willem Vaatjes. Bewoner van de Korrewegwijk en lid van het beheerteam. Een nuchtere Grunneger. Sjekkie in het bekkie en opruimen maar.

En Willem is goudeerlijk: de zestigjarige Stadjer vindt het maar vervelend werk, dat opruimen. “Ik vind er niks aan, om eerlijk te zijn, maar de rest van het team vindt het wel leuk“, bekent hij zonder blikken of blozen.

Voor mij is het om iets doen te hebben. Ze hebben me tot dit project verleid, en goedzak als ik ben, dan doe ik dat dan.

Voor Willem is het werk een goede manier om de deur uit te komen. “Als ik dit niet deed dan zat ik de hele dag thuis. Achter de computer, de achter televisie en achter de geraniums.”

Spijt van zijn keuze heeft hij dus niet. Hij vertelt dat hij het goed kan vinden met de rest van het team en blij is dat hij iets nuttigs kan doen voor zijn buurt.

 

Heel erg trots (en terecht).

Gerrie Schotman is van het WIJ-team in de Korrewegwijk en loopt éénmaal per week de route mee. Ze is trots op het bewonersteam. Héél trots.

Het is inspirerend voor de omgeving“, vertelt Gerrie ons. “In meerdere opzichten vind ik het een mooi project. Door doelgericht de straten schoon te maken komen de leden van het bewonersteam ook op maandag- en vrijdagmiddag hun huizen uit.”

Ze ziet daardoor niet alleen de straten in de wijk schoner worden, maar ook de leden van het bewonersteam in hun kracht hun werk doen. “Ze zijn het huis uit, de wijk in en met elkaar als een gezellig team bezig.”

Het succes van het project blijkt uit de vaste samenstelling van het team. Het is een hechte groep! Gerrie: “Vanuit dit werk kunnen bewoners een dagbestedingstraject of een participatiebaan vinden. Dan denk ik: dit is gewoon een prachtig project, één van de krachtige initiatieven in een bijzondere wijk. Eéntje die nog verder kan en mag groeien.”

Woon je in de Korrewegwijk en steek je graag de handen uit de mouwen? Ze zoeken nog vrijwilligers, dus neem contact op met Gerrie Schotman op 06-25634083 of gerrie.schotman@wij.groningen.nl