Hartverwarmend: sinterklaasacties voor kinderen uit minimagezinnen

Geplaatst op:
Hartverwarmend: sinterklaasacties voor kinderen uit minimagezinnen

Want ieder kind verdient een sinterklaasfeest, toch?

De dagen worden korter, de temperaturen dalen. De discussie rondom Zwarte Piet verhit de gemoederen op Facebook, maar laten we vooral niet vergeten waar het feest natuurlijk helemaal om draait: het kinderfeest. Want wie herinnert zich niet de magie die sinterklaasavond vroeger met zich meebracht?

Helaas is een goedgevulde zak met cadeau’s niet voor iedereen weggelegd. In Groningen groeit een aanzienlijk deel van de kinderen op onder de armoedegrens. Maar omdat ook die kinderen een sinterklaasfeest verdienen, schieten de initiatieven als spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond.

Voorvechter voor de minima

De Voedselbank van Groningen – altijd een voorvechter voor de minima – springt deze maand voor de kinderen op de bres. Zo konden minima-kids vorige week hun scoentje zetten en hem deze week ophalen. Ook organiseert de voedselbank een sinterklaasfeest, in samenwerking met het Rode Kruis, in wijkcentrum De Schakel.

“Onze sinterklaasactie is weer in volle gang”, aldus de trotse organisatie. Er wordt trouwens nog flink gezocht naar donateurs die willen helpen om de begroting rond te krijgen.

Lees ook:  Primeur: praten met de gemeenteraad vanaf de bank of de keukentafel

 

Verlanglijstjes via de hulpverlening

Maar de Voedselbank is niet de enige. Stichting Present zet zich al jaren – met goed gevolg – in voor de minima. “Al jaren organiseert Present Groningen de Sinterklaasactie voor gezinnen met kinderen die door allerlei omstandigheden geen cadeautjes kunnen betalen“, vertelt Nienke namens de organisatie.

Present Groningen ontvangt de namen van de gezinnen en de verlanglijstjes van de kinderen via hulpverlenende instanties (onder andere WIJ en het Leger des Heils) en mobiliseert mensen om te helpen. “Vriendengroepen, gezinnen of gespreksgroepen zetten zich vervolgens in om voor deze minimagezinnen in stad en omstreken sinterklaascadeautjes te verzorgen.”

Het resultaat is dat op 4 december ruim tachtig kinderen kunnen rekenen op een feestelijke avond, gehouden in Gea’s Weggeefwinkel in het pand van Backbone050.

Door Piet thuisbezorgd

Ook de Groninger afdeling van Humanitas doet een duit (of pepernoot) in het zakje. Ouders met een krappe beurs kunnen zich aanmelden en het verlanglijstje doorgeven, waarop vrijwilligers naar de winkel gaan om inkopen te doen.

Lees ook:  Hanzehogeschool investeert 3 miljoen in verminderen studievertragingen en werkdruk door corona

Die cadeaus worden vervolgens thuisbezorgd. “De cadeautjes worden door pieten bij de kinderen thuisgebracht“, aldus een trotse organisatie. “Die aandacht geeft het een extra feestelijk tintje en de kinderen hebben meteen iets leuks te vertellen op school.”