Eerste Sint Pannekoek zonder Jan Kruis

Geplaatst op:
Eerste Sint Pannekoek zonder Jan Kruis

Sint Pannekoek wordt woensdag groots gevierd. Een vrolijk feest met een zwart randje, want dit is de eerste editie zonder geestelijk vader Jan Kruis: de striptekenaar overleed in januari op 83-jarige leeftijd. “Zijn dood motiveert ons om het feest nog groter te maken“, vertelt de organisatie.

“Dit feest is er voor iedereen”

Het feest wordt in heel Nederland gevierd, zo ook in Groningen: al zeven jaar lang timmert Sint Pannekoek Groningen hier aan de weg. Wat begon als een grapje van een bekende striptekenaar, is inmiddels een cultureel fenomeen.

Annabelle Spanjaard was er vanaf het begin bij. “Voor mij draait Sint Pannekoek om het samenkomen op een ongedwongen manier. Je raakt met elkaar aan de praat in een ongedwongen situatie en leert nieuwe mensen kennen.” Waaraan iedereen  op z’n eigen manier invulling geeft. “Kijk, het leven is zo kort, dat je de krenten eruit moet halen.”

“Het leven is kort.” Met deze uitspraak haalt Annabelle inderdaad een verdrietig detail aan, want geestelijk vader Jan Kruis overleed in januari op 83-jarige leeftijd aan hartfalen. “Het is gek en ook een beetje verdrietig dat we dit jaar het feest vieren zonder Jan. Hij was tot op het laatst betrokken bij de organisatie en vond het geweldig dat het zo uit de hand was gelopen.”

Wat zou Jan Kruis vinden van de aankomende editie van Sint Pannekoek, waar in de Big Building alleen al ruim 3500 pannenkoeken worden gebakken? Annabelle moet lachen als ze de vraag hoort. “Ik denk dat hij het met een héle grote glimlach gade zou slaan. En dat hij heel trots zou zijn.” 

De familie Kruis is nog steeds heel betrokken bij het feest en zo kun je wel zeggen dat de geest van Jan volgende week rondwaart in de Big Building. “Jan’s dood motiveert ons om het feest dit jaar nóg groter te maken“, besluit de organisatie.

 

Sint Pannekoek: meedoen is belangrijker dan pinnen

Tijdens Sint Pannekoek teun je een goed doel door te eten. Hoeveel je betaalt voor je pannenkoek, dat is helemaal aan jou. Een euro is prima, tien euro is ook goed. En laten we eerlijk zijn: de kostprijs van een pannenkoek is zo goed als niets, dus ook met een krappe beurs hoef je je niet bezwaard te voelen als je niet de hoofdprijs betaalt. Meedoen is belangrijker dan pinnen.

Wat Sint Pannekoek voor haar zo bijzonder maakt? De organisatie is duidelijk. “Sint Pannekoek is voor iedereen. Het is niet gebonden aan een religie of een politieke stroming. Dit jaar hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk groepen te benaderen, van de mensen bij de voedselbank tot de leden van de studentenverenigingen.”

Sint Pannekoek in Groningen

Nou, Jan Kruis kan inderdaad trots zijn als hij had gezien hoeveel locaties er dit jaar aanhaken. De hoofdlocatie is de Big Building (het oude PostNL-gebouw achter het station) , waar maar liefst 3500 (!) pannenkoeken worden gebakken. Ook in de wijken vindt het feest plaats. Leuk voor de volwassenen: speciaal voor Sint Pannekoek bedacht stadsbrouwer Bax een heus pannenkoekbiertje. Te koop tijdens het feest in The Big Building.

Alle locaties op een rij (bron: sintpannekoekgroningen.nl):

De opbrengsten van Sint Pannekoek gaan dit jaar naar het project Smakelijk Lezen, een initiatief van Humanitas om laaggeletterdheid tegen te gaan.