PTO: ondernemen vanuit bijstand loont in Groningen

Geplaatst op:
PTO: ondernemen vanuit bijstand loont in Groningen

Ondanks dat de economie weer aantrekt, zit nog een fors aantal Stadjers in de bijstand. Een deel daarvan wil wel werken, maar heeft nét dat ene steuntje in de rug nodig. Die krijgen ze met de pilot PTO: parttime ondernemen vanuit de bijstand.

Op een terrasje in Paddepoel ontmoeten we Karel Pleij (van de gemeente Groningen) en Micha Duijts, voormalig werkloze en inmiddels zelfstandige ondernemer. Het terras staat aan de voet van het reusachtige nieuwbouwproject. Toepasselijk: Micha legde de vloeren met het bedrijf wat hij opzette onder begeleiding van Karel.

Micha deed mee aan de pilot PTO in Groningen

Pieterpad lopen

Micha is 41. Hij heeft zijn hele leven gewerkt als vloerbedekker, totdat een hernia hem de ziektewet injoeg. Hij liet zich omscholen, werkte een flinke tijd als woonbegeleider, maar werd vervangen door een jonge, goedkope medewerker.

Een uitkering volgde. “Ik heb me rot gesolliciteerd, wou graag aan de slag.” Maar het lukte hem niet om aan een baan te komen. “De muren kwamen thuis op mij af. Ik ben uit verveling het Pieterpad gaan lopen.”

IMG_2453

Ondernemen vanuit PTO

Ondernemen wou hij wel. Het enige probleem: onder de oude regels lever je dan al je winst weer in. En los daarvan: waar moet je beginnen? De pilot PTO maakt het verschil. Karel Pleij van de gemeente: “Door de regels iets op te rekken maken we de drempel wat lager“. Ondernemers kunnen werken, behouden hun uitkering zolang dat nodig is en mogen een deel van de opbrengsten investeren in het bedrijf.

De twee troffen elkaar tijdens een informatiedag voor ondernemers bij Wijs in Groningen, waar Karel bezig was het ondernemerssteunpunt op te zetten. Micha: “Ik zie mij daar nog steeds staan.” Ook Karel weet de ontmoeting nog. “Daar was hij dan: helemaal hyper en vol energie om opdrachten aan te nemen“. Al snel besloten ze de handen ineen te slaan.

De rol van Karel was om Micha op weg te helpen. Karel: “De ondernemer moet zelf het ondernemingsplan maken. Maar bij de rest krijgen ze ondersteuning.” In Micha’s geval hielp Karel met de boekhouding en de belastingaangifte. Zo kon Micha zich concentreren op het ondernemen.

IMG_2467

Pilot in Groningen geslaagd

Oftewel, is de pilot geslaagd? Micha vindt van wel. Zijn eigen bedrijf is zo succesvol dat hij geen uitkering meer nodig heeft. “Het is geweldig dat de gemeente mensen de kans geeft om te doen waar hij of zij goed in is.” Want iemand wíl wel ondernemen, maar is soms bang voor de risico’s. “Als je het niet redt dan heb je een vangnet en daar word je relaxter van.”

Micha’s bedrijf is nu zo succesvol dat hij niet meer mee hoeft te doen met de pilot PTO. Voorzichtig denkt hij er nu over na om iemand aan te nemen. Het liefst jongeren met sociale problemen, want zo wil hij op zijn manier de jeugd helpen.

Karel Pleij studeert momenteel af en werkt aan een scriptie waarin hij beschrijft hoe je de PTO-pilot meetbaar maakt.