Groningen helpt Stadjers uit de bijstand en bespaart € 50.000

Geplaatst op:
Groningen helpt Stadjers uit de bijstand en bespaart € 50.000

Het gemeentelijke pilotproject Parttime Ondernemen in de Bijstand (PTO) is een succes. Gevolg: de pilot wordt omgezet in beleid.

Tijdens de pilot kregen 110 mensen de kans om naast een bedrijf te beginnen met behoud van hun bijstandsuitkering.

Van deze groep mensen hebben er 33 winst gemaakt en bleken 18 mensen zo succesvol dat ze hun uitkering niet meer nodig hebben.

Door mensen aan het werk te helpen heeft de gemeente Groningen, die de bijstandsuitkeringen betaalt, netto € 50.000 bespaard. De kosten voor de pilot zelf, die zijn hier dus al vanaf gehaald. Reden genoeg voor het college van B&W om te besluiten dat de pilot nu beleid wordt.

Bijklussen geen probleem

Groningen is de beroerdste niet. In andere gemeentes krijgen mensen die bijklussen vanuit de bijstand problemen met hun uitkering, maar in deze stad bedachten ze dat het best nuttig kan zijn om de regels een beetje op te rekken.

Onder voorwaarden mogen Stadjers in de bijstand nu beginnen met een eigen bedrijf. De omzet die ze maken wordt niet gelijk verrekend met de uitkering, maar wordt deels geïnvesteerd in het eigen bedrijf (zoals materialen en goederen).

Lees ook:  Typisch Gronings kerstdiner- Genieten van deze 5 streekgerechten

Een goed recept, want 18 mensen waren zo succesvol dat ze hun uitkering niet meer nodig bleken te hebben.

 

Studenten droegen hun steentje bij

Het resultaat is goed nieuws voor Karel Pleij. Hij sloot zich als student aan bij de groep die de pilot vanuit de gemeente uitvoerde en hielp ondernemers met het opstellen van ondernemingsplannen door het geven van workshops.

Karel: “Het is prachtig dat een groot deel van de deelnemers uitstroomt naar betaald werk.”

Bij de uitvoering van de pilot PTO zorgden de studenten van WIJS voor ondersteuning. Karel kijkt daarom terug op een succesvolle samenwerking tussen Stadjers, studenten en gemeente. “Veel deelnemers van PTO weten heel goed wat ze willen met hun leven. Het is prachtig dat die gemotiveerde mensen nu passende begeleiding krijgen en zo weer zelfredzaam worden.”

Voor meer informatie over PTO kun je altijd even checken bij het digitale gemeenteloket.