Hoe los je problemen in de wijk op? Probeer het eens met studenten

Geplaatst op:
Hoe los je problemen in de wijk op? Probeer het eens met studenten

Studenten van de Hanzehogeschool onderzochten de gastvrijheid in de wijken. Vorige week vrijdag presenteerden ze hun conclusies in het Floreshuis.

In de stad is genoeg tofs te beleven. Het Noorderplantsoen, de binnenstad, de buitenwijken. Maar verlaat het centrum en betreed de wijken, en er valt ook heel wat te mopperen. Dat ene verkeerspleintje wat niet lekker is ingericht, dat plantsoentje wat niet goed wordt onderhouden en die invalideparkeerplaatsen die te ver van het winkelcentrum liggen.

Wat zou er gebeuren als je deze problemen laat bekijken door een objectieve bril? Die vraag is de insteek van het project Gastvrijheid in de Wijk. In opdracht van de gemeente Groningen en in samenwerking met WIJS, deden studenten van de Hanzehogeschool onderzoek naar de ergernissen van bewoners in verschillende wijken. Ze onderzochten wat er bij de bewoners leeft, ze deden research en kwamen met oplossingen. Die oplossingen werden vorige week gepresenteerd in het Floreshuis.

 

Volle bak

De presentatie kon in ieder geval rekenen op een ruime belangstelling. Een goed gevuld Floreshuis, met natuurlijk dik honderd studenten, maar ook wijkbewoners en andere belangstellenden. Ze luisterden belangstellend naar de problemen en de oplossingen.

Zoals een analyse van het Wielewaalplein, kloppend hart van de Oosterpark. Studenten maakten een timelapse en toonden de verkeerschaos in die wijk haarfijn aan. “Auto’s rijden door elkaars baan en fietsers rijden waar ze maar willen rijden. De situatie is onveilig”, aldus de studenten.

De studenten bekeken waar de problemen vandaan kwamen en presenteerden hun oplossingen. Borden die de snelheid aangeven, controles op fietsers die hun hand uitsteken: het zijn twee praktische voorbeelden die de studenten aandragen.

 

Winderige Reitdiephaven

In de prachtige Reitdiephaven zou je vermoeden dat de bewoners er op-en-top gelukkig zijn, maar ook daar blijkt voor bewoners genoeg te klagen. Klacht nummer één is de straffe wind die er elke dag staat. Niet zo’n bezwaar als je er even komt om te winkelen, maar toch wel een ergernis als je er dagelijks komt. “De wind staat er zo hard dat het kledingrek van de kinderkledingwinkel wel eens in het water is gewaaid“, ontdekten de studenten.

Dus ook voor de Reitdiephaven zijn oplossingen voorgesteld. Zoals doorzichtige windschermen van zes meter hoog, naar voorbeeld van het winkelcentrum van Almere (waar het ook best hard schijnt te waaien).

Met urban windmills willen de studenten bovendien mini-energiecentrales plaatsen om de plaatselijke lantarenpalen van stroom te voorzien. Want ook de verlichting is in deze wijk een dingetje: bij de verkeerde maanstand zie je er geen hand voor ogen. Gevaarlijk omdat er geen rand langs de kade is, merkten de studenten. “Je valt er zo in”.

 

Vakkundige jury

De plannen van de zeven groepen studenten zijn door een vakkundige jury beoordeeld op haalbaarheid en oplossingsgerichtheid. Uit de handen van wethouder Roeland van der Schaaf ontving Team Reitdiep (niet de officiële naam) een authentieke Groninger koek. Missie volbracht, experiment geslaagd.