Studenten halen NK Klunen naar de Vismarkt

Geplaatst op:
Studenten halen NK Klunen naar de Vismarkt

Het Nederlands Kampioenschap Klunen komt naar Groningen, naar de Vismarkt. Organisatie is in handen van studentensportvereniging Tjas, die dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert.

We ontmoeten de organiserende studentes Jip van Elst en Renske Cazemier op een regenachtige koopzondag op de Vismarkt. De stad is gehuld in de geur van suikerbieten terwijl het winkelend publiek van etalage naar etalage slentert. Oftewel: een doodnormale koopzondag op de Vismarkt.

Doodnormaal zal het hier op 10 december niet zijn. Op die datum vindt het NK Klunen plaats in Groningen. Het belooft een groot spektakel te worden.

Koek en zopie

De organisatie is momenteel in volle gang. “Het is een heel geregel, want er komt een hoop bij kijken”, vertelt Renske (foto). “Op 10 december zie je hier dranghekken, bandjes, kraampjes met koek en zopie en een mat van zo’n tweehonderd meter lang.”

Een hele onderneming dus. “Dat kun je wel zeggen”, vertelt Renske. “En aangezien we geen van allen een auto hebben, wordt het nog een uitdaging om alles op de Vismarkt te krijgt, haha.”

De middag valt grofweg uiteen in twee delen: een recreatief deel en het echte kampioenschap. Tijdens het eerste deel van de middag is iedereen in de stad uitgenodigd om de schaatsen aan te trekken. “Speciaal daarom hebben we alle basisscholen in de stad aangeschreven en nodigen we bij deze alle Stadjers uit”, vertelt Renske.

Lees ook:  Buitenkansje: backstage rondleiding in De Oosterpoort

De aanleiding voor het kampioenschap is jubileum van studentenschaatsvereniging Tjas, die dit jaar vijftig jaar bestaat.  Zo’n lustrumjaar betekent een hoop activiteiten voor de leden en een grote klapper in december.“We willen ook echt iets doen waarbij we Stadjers betrekken bij het lustrum”, aldus Renkse.

 

Klunen, wat is het ook alweer?

Klunen is een apart onderdeel binnen de schaatssport en heeft zijn wortels in – hoe kan het ook anders – de bevroren wateren van Friesland. “Tijdens de Elfstedentocht vriest niet alles dicht”, vertelt Renske. “Als er geen ijs ligt moeten de schaatsers een stukje over het land lopen, en dat heet klunen.”

Wat de Friezen er van vinden dat het Nederlands Kampioenschap dit jaar plaatsvindt in Groningen? Renske moet lachen als we haar de vraag stellen. “Geen idee haha. Ik hoop dat ze het leuk vinden.”

En dat willen we natuurlijk even in het echt zien. Gelukkig was studente Jip bereid om haar schaatsen mee te nemen en ons een korte demonstratie te geven, temidden van het winkelend publiek.

Lees ook:  Waar is die ingang gebleven?

Ze hijst zich ter plekke in haar schaatspak en neemt midden op de Vismarkt de karakteristieke starthouding aan. Nadat ze wegschiet wankelt ze een beetje, maar ze herstelt zich goed. “De stenen zijn helemaal glad door de regen”, verontschuldigt ze zich lachend. Het personeel van de viskraam kijkt intussen vol verbazing toe op het spontane winterse tafereel.

De tweede poging gaat gelukkig vlekkeloos. Ze schiet weg over de keien van de markt, net zolang tot ze maar een stipje is in de lens van onze camera. Demonstratie geslaagd, op naar 10 december.