Zó krijg jij de perfecte snor in Movember

Geplaatst op:
Zó krijg jij de perfecte snor in Movember

Mannen, het is movember. Klaar om je snor te laten staan? Met deze tips gaat dat lukken.

Maar eerst…

Marciano Soerjama en Husam Al-S'adi van Gents

Het is Movember en dat betekent maar één ding: snorren en baarden sieren het straatbeeld. Want in deze maand laten mannen massaal hun gezichtshaar staan.

Dat doen mannen niet alleen omdat het er barstensvol stoer uitziet, maar vooral ook met een dieperliggende reden: om aandacht en solidariteit te vragen voor prostaatkanker en psychische problemen bij mannen.

Bij barbier De Zwarte Raaf in de Folkinge zijn ze er klaar voor. Want ze merken dat het onderwerp steeds meer speelt bij mannen in de stad.

Barbier Joe Dussel praat er geregeld over met zijn klanten. “Ik heb er vaak gesprekken over met mannen die in de stoel zitten. Dan merk ik dat het onderwerp ze bezighoudt.”

Het onderwerp is namelijk van alle tijden. “Kanker blijft actueel. Ik merk dat mannen nadenken over wat er gebeurt als het ze zou overkomen. Tegelijk merk ik een hoop solidariteit met anderen.

Ook bij barbier Gents in de Steentilstraat merken ze dat het onderwerp leeft onder hun clientèle. “De laatste jaren leeft het steeds meer“, vertelt Marciano Soerjama.

Dat Movember leeft, merkt ook eigenaar Husam Al-S’adi. “Mannen vragen ons naar de betekenis. We proberen het daarom in onze zaak onder de aandacht te brengen.” En dat lukt. “Steeds meer mannen laten hun snor staan in Movember. En de meesten houden hun snor ook in december, omdat ze het toch wel mooi vinden staan.”

 

Tips van de barbier voor de perfecte mo

Joe Dussel van De Zwarte Raaf

In de sfeervol ingerichte barbershop, waar filmposters uit de jaren dertig de muren sieren en waar Willie Nelson door de speakers schalt, geeft Joe van De Zwarte Raaf ons zijn tips voor wie het haar op zijn bovenlip in de perfecte vorm wil krijgen.

Lees ook:  Het wordt weer beter

Het mooiste is als je alles afscheert en het dan laat groeien.” Een snor groeit namelijk nooit links en rechts even snel. “Dan laat je het lekker groeien en kijk je van daaruit welk model het beste bij je past,” aldus Joe.

De kenmerkende krulsnor, die Joe ook zelf draagt, kost je iets meer tijd dan een maand. “Daar ben je ongeveer twee maanden mee bezig. De vorm krijg je door het juiste product te gebruiken. Ik gebruik zelf pommade in mijn snor, maar wat het beste past dat is voor iedereen anders.”

Ook Marciano en Husam van Gents vinden dat je de snor in het begin lekker zijn gang moet laten gaan. Marciano: “De eerste twee weken laat je hem lekker groeien en gebruik je snorwax om hem in model te houden.” Daarna kies je welk model je graag wil. De sanchez, de krulsnor of iets anders. “Als je dat weet, dan ga je hem bijhouden net zo lang tot je het juiste model hebt.”

Terwijl we van de ene barbeshop naar de andere lopen, zien we op straat dat veel mannen tegelijk met de snor ook de baard te laten staan. Maar helemaal correct is dat niet, horen we bij Gents. “Bij Movember moet de baard eraf, want daarmee breng je de snor onder de aandacht“, vertelt Marciano. Zelf schoor hij deze maand zijn eigen baard af en hielp hij tijden een Movember-benefiet in Pacific vijftien mannen aan kale wangen.

Lees ook:  Kleurrijke posters om cultureel gemis op te vullen

 

 

En in december de shave-off

Natuurlijk is movember niet compleet zonder de traditionele shave-off in de maand erna. Dat vond Tammo van Dijck, student aan de Hanzehogeschool. Vanuit zijn opleiding Minor Event Management kwam hij op het idee om een maand lang op social media promotie te maken voor Movember, om daarna in december een shave-off te houden.

Zie het als een prestatieavond, gecombineerd met een benefiet“, vertelt Tammo ons. Barbiers van De Zwarte Raaf zijn die avond aanwezig om de snorren af te scheren en Tammo gaat met de spreekwoordelijke pet rond om geld in te zamelen voor Stichting Movember.

Want ook onder studenten leeft het onderwerp. “Prostaatkanker blijkt de meestvoorkomende en meest dodelijke vorm van kanker onder mannen“, vertelt Tammo. “En elke minuut pleegt er een man zelfmoord. Dus ook psychische ziekten verdienen de aandacht.”

Zelf heeft hij ook zijn snor laten staan. Niet dat hij dat nodig af, want hij vertelt dat hij altijd al een flinke dosis gezichtshaar droeg. “Ik heb mijn snor daarom afgeschoren. Ik dacht: we beginnen allemaal even eerlijk.”

Tijdens de shave-off, toepasselijk genoeg gehouden in de brouwerij van Bax Bier, wordt het goede doel gesteund met een speciaalbier-proeverij, muziek en een barbecue. Dat klinkt als een hengstenbal, maar dat is het zeer zeker niet. Tammo: “Vrouwen zijn ook welkom. Sterker nog, we proberen ze actief te betrekken. Want ook voor vrouwen is het van belang dat hun man gezond is.”